Štáty EÚ sa dohodli, že Británii ponúknu 21-mesačné prechodné obdobie

Dvadsaťsedem krajín Európskej únie sa dohodlo, že po odchode Británie z bloku v marci budúceho roka ponúknu krajine prechodné obdobie v dĺžke 21 mesiacov, teda do 31. decembra 2020. V Británii má podľa predstáv Bruselu počas neho platiť právo Únie, vrátane jurisdikcie európskeho súdu.

29.01.2018 16:25
Michel Barnier Foto: ,
Európsky hlavný vyjednávač pre brexit Michel Barnier na pondelňajšom stretnutí, kde sa krajiny únie dohodli na dĺžke prechodného obdobia, ktoré ponúknu Británii po brexite.
debata (3)

Británia však ako štát mimo EÚ už nebude mať zastúpenie v jej inštitúciách a jej rozhodovacom procese.

Prijatie rokovacích smerníc, o ktorých podobe v minulých týždňoch rokovali diplomati, dalo Európskej komisii a jej vyjednávačovi Michelovi Barnierovi mandát začať s britskou stranou o prechodnom období rokovať.

„Dvadsaťsedmička dnes prijala text veľmi rýchlo a dúfame, že dohoda so Spojeným kráľovstvom v tejto záležitosti bude tiež rýchla,“ uviedla bulharská ministerka zahraničia Jekaterina Gečevová-Zacharievová. Podľa Barnierovej zástupkyne Sabine Weyandovej trvala dohoda na texte „iba dve minúty“.

Posun rozhovorov medzi EÚ a Britániou do druhej fázy, teda k budúcim vzťahom a prechodnému obdobiu, ktoré si želá Londýn, potvrdil decembrový summit EÚ. Počas tohto obdobia by mali podľa predstáv zvyšných 27 krajín EÚ zostať v platnosti napríklad existujúce úniové pravidlá voľného pohybu osôb a ďalšie slobody spojené s jednotným úniovým trhom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #prechodné obdobie