Tusk Britom: Ak si rozmyslíte brexit, Únia vás prijme späť

Predseda Európskej rady Donald Tusk v Európskom parlamente uistil, že Británia by mohla zotrvať v Európskej únii, ak by ešte zmenila názor na brexit.

16.01.2018 12:06 , aktualizované: 15:30
debata (6)

Na ostrovoch sa teraz znovu diskutuje o možnosti nového referenda. Hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej v reakcii na Tuskove slová vyhlásil, že je úplne jasné, že Británia z EÚ odíde, ako odhlasovala britská verejnosť.

„Najtvrdšia práca je stále pred nami a času je málo … Ak sa britská vláda pridrží svojho rozhodnutia odísť, brexit sa v marci 2019 stane skutočnosťou so všetkými negatívnymi dôsledkami. Ibaže dôjde ku zmene názoru u našich britských priateľov,“ povedal Tusk a citoval výrok britského vyjednávača pre brexit Davida Davisa, že „pokiaľ demokracia nedokáže zmeniť názor, prestáva byť demokraciou“.

„Na kontinente sme názor nezmenili – naše srdcia sú vám stále otvorené,“ uistil Tusk. „Dvere zostávajú otvorené – a dúfam, že to v Londýne počuje,“ dodal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Tusk pred europoslancami hovoril o výsledkoch decembrového summitu, kde šéfovia štátov a vlád 27 členských štátov (bez Británia) prijali rozhodnutie posunúť rokovania o brexitu do druhej fázy, teda k rozhovorom o prechodnom období a o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Londýnom po brexitu.

EP: Dohoda nemôže byť pre Britov až taká výhodná

V rozprave poslancov opäť zazneli upozornenia, napríklad od šéfa európskych ľudovcov Manfreda Webera či šéfa liberálov Guya Verhofstadta, že Európsky parlament neschváli automaticky všetko, na čom sa vyjednávači dohodnú. EP chce trvať na právach Európanov usadených v Británii a nepristúpi na to, aby sa Británia po brexite ocitla vo výhodnejšej situácii voči EÚ než v jej rámci.

„Dohoda nemôže byť (pre Britániu) až taká výhodná, aby nepodnietila ďalšie členské štáty k vystúpeniu,“ poznamenal šéf frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), britský konzervatívec Syed Kamall. „Británii bude lepšie bez akejkoľvek dohody! A EÚ na to doplatia,“ naopak varoval David Coburn, šéf škótskej odbočky Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), obviňujúci únijnej vyjednávača, že sa snaží zničiť úlohu Londýna ako finančného centra.

„Brexit sa ukazuje byť ďaleko drahší a komplikovanejíe, než nám tvrdili v kampani pred referendom,“ posťažoval sa naopak labourista Richard Corbett.

Modré pasy

V debate zazneli aj posmešky ohľadom oznámenia, že britské pasy sa po brexite od úniovej červenej vrátia k modrej farbe, ako za starých čias. Podľa Webera však tento „prvý hmatateľný výsledok“ brexitu predstavuje podfuk, pretože EÚ farbu pasov nenariaďuje, čiže Briti si pokojne mohli dopriať modrú – ako Chorvátsko.

Tusk aj skôr naznačoval, že britské rozhodnutie o odchode z EÚ by Briti mohli ešte zmeniť. Táto možnosť sa však podľa tlače predtým nejavila ako pravdepodobná vzhľadom na to, že hlavný britskej strany prisľúbili rešpektovať rozhodnutie voličov z predminulého referenda, ktoré tesnou väčšinou o odchode z EÚ rozhodlo.

Bývalý predseda protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage však nedávno v televíznom rozhovore prekvapivo nadniesol možnosť konania nového referenda. Ak by sa druhé referendum konalo, tesná väčšina ľudí by sa podľa prieskumu vyslovila za zotrvanie Británie v EÚ.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Brexit