EÚ sa pridala k novým sankciám OSN proti KĽDR

Európska únia v súlade s nedávno prijatou rezolúciou OSN rozšírila sankcie voči Severnej Kórei.

08.01.2018 17:12
debata (5)

Na sankčnom zozname sa po novom objavili mená šestnástich osôb a ministerstvo ľudových ozbrojených síl, informovala v tlačovej správe Rada EÚ. Bezpečnostná rada OSN na konci decembra jednomyseľne rozšírila sankcie kvôli severokórejskej skúške medzikontinentálnej rakety.

EÚ na zoznam osôb so zmrazenou majetkom a zákazom ciest do EÚ pripísala ďalších šestnásť osôb. Po novom sa obmedzenia dotknú tiež ministerstva ľudových ozbrojených síl, ktoré zaisťuje logistiku a všeobecné riadenie Kórejskej ľudovej armády.

Sankcie sa teraz podľa Rady EÚ týkajú 79 osôb a 54 subjektov, ktoré sú aj na zozname OSN, a ďalších 41 osôb a desiatich subjektov, ktoré sú iba na zozname EÚ.

Brusel krokom reagoval na rezolúciu, ktorú Bezpečnostná rada OSN prijala jednomyseľne vlani 22. decembra.

Rezolúcia zakazuje KĽDR dovoz priemyselných zariadení, strojov, dopravných prostriedkov, priemyselných kovov alebo takmer 90 percent rafinovaných ropných produktov. Tiež žiada, aby sa do dvoch rokov do vlasti vrátili občania KĽDR, ktorí pracujú v zahraničí a ktorí sú zdrojom cenných devíz pre severokórejské hospodárstvo.

Mocnosti sa snažia prinútiť Severnú Kóreu, aby sa vzdala svojho vojenského jadrového a balistického programu, čo však Pchjongjang odmieta. Americký prezident Donald Trump v minulosti nevylúčil vojenské riešenie, ak sa krízu nepodarí vyriešiť diplomatickou cestou.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #sankcie #jadrový program