Cesta do jadra Európskej únie

Bližšie k sebe a ľuďom. Európska únia potrebuje nájsť v roku 2018 nový impulz. Po viacerých krízach sa zviecha, zlepšuje sa hospodársky rast a ľudia v drvivej väčšine členských štátov podľa prieskumov uprednostňujú EÚ pred alternatívami. Únia však musí ďalej bojovať s pokušeniami populizmu a extrémizmu.

03.01.2018 09:19
EÚ, Európska únia, vlajka Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Riešením má byť aj viac integrácie EÚ v niektorých oblastiach, ako sa už ukázalo v obrane či sociálnych veciach. V marci 2018 sa očakáva, že reformy v eurozóne odštartuje francúzsko-nemecký motor, hoci najprv musí v Berlíne vzniknúť vláda. Prehlbovanie spolupráce či vytváranie akéhosi jadra únie však nemá byť (aspoň zatiaľ) veľkolepou víziou Spojených štátov európskych. "Bol to návrh predsedu nemeckej SPD Martina Schulza, ale som presvedčený, že ľudia pred veľkými, grandióznymi projektmi uprednostnia sériu konkrétnych krokov, tak ako sa to deje teraz,“ povedal pre Pravdu Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu.

Pre EÚ však bude veľkou výzvou nájsť istú politickú rovnováhu. Všetci s netrpezlivosťou čakajú na jarné voľby v Taliansku, ktoré možno vyhrajú populisti. Otázkou je tiež, ako ďaleko zájde vo svojich protibruselských vyjadreniach maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý tiež bojuje v predvolebnej kampani. A v regióne strednej Európy je ďalším problémom Poľsko, ktoré čakajú ťažké diskusie o zmenách v justícii, a Varšava pre to dokonca môže prísť o hlasovacie práva v Európskej rade.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #jadro Európskej únie #18 udalostí roka 2018