EÚ: Na rade je Bulharsko

V rámci pravidelnej rotácie predsedníctva v Európskej únii sa Bulharsko od prvého januára ujíma vedenia únie. Je to prvý raz po desiatich rokoch bulharského členstva v organizácii a zároveň je to o pol roka skôr, ako bol pôvodný plán. Stalo sa tak po tom, ako sa v referende Briti rozhodli opustiť úniu.

31.12.2017 09:00
bojko borisov Foto: ,
Bulharský premiér Bojko Borisov, ktorého krajina preberá od 1. januára 2018 predsedníctvo Európskej únie.
debata (5)

„Bulharsko bude hlavnou hnacou silou plnenia úloh úniovej agendy. Bude kombinovať funkcie čestného sprostredkovateľa, politického lídra, zástupcu a koordinátora,“ povedala pre Pravdu Jordanka Chobanová, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Bulharska v SR. Zároveň pripomenula, že „kľúčom k dosiahnutiu našich spoločných cieľov je jednota“. „Nie náhodou sme vybrali motto Zjednotenie robí silu. Je to zároveň heslo nášho parlamentu a je aj súčasťou jeho znaku,“ upozornila veľvyslankyňa.

Do 30. júna 2018 čaká Bulharsko organizovanie a vedenie rokovaní na akejkoľvek úrovni a zároveň Sofia musí zabezpečiť kontinuitu činnosti EÚ. Schválený podrobný kalendár bulharského predsedníctva obsahuje skoro 300 najrôznejších akcií v samotnom Bulharsku. A ako ďalej dodáva bulharský portál Novini.bg, v bruselskej centrále EÚ ich bude až 1 500.

„U nás sa budú konať akcie hlavne v Sofii, ale tematické podujatia budú aj vo Varne, Burgase, Plovdive, Velikom Tarnove, ale aj v Gabrove, Ruse či v Kozloduji,“ informoval v predvečer pomyselného odovzdania žezla bulharský portál TV Europa.com. Podľa rovnakého zdroja plán obsahuje napríklad konanie 12 neformálnych stretnutí Rady EÚ a viac ako 20 rokovaní na vysokej úrovni. Už je potvrdených aj päť stretnutí na úrovni Európskeho parlamentu. Na expertnej úrovni je naplánovaných aj viac ako 170 rokovaní a predsednícka krajina zastreší aj ďalších viac ako 85 podujatí.

„Niektorí skúsení bruselskí diplomati, ktorí chceli ostať v anonymite, predpokladajú, že bulharské predsedníctvo bude patriť skôr k tým slabším, ktorým nemálo pomáha a ovplyvňuje Európska komisia. Už 12. januára očakávajú jej predstaviteľov v Sofii,“ informovala agentúra Reuters.

„Skúsení bruselskí diplomati“ pravdepodobne nemajú až tak celkom pravdu, pretože sa očakáva, že Sofia sa sústredí na prehĺbenie spolupráce v rámci západného Balkánu. V neposlednom rade jej, rovnako ako všetkým, leží na srdci migračná problematika a reforma azylového systému EÚ, v čom sa Sofia aktívne angažuje. V neposlednom rade sa počas bulharského predsedníctva sústredí pozornosť aj na otázky prerozdeľovania migrantov podľa kvót, ktoré rozdeľujú členské krajiny únie. Už v prvých jarných mesiacoch bude Sofia riadiť rozhovory o podobe prehlbovania hospodárskej a menovej únie. V máji sa zase očakávajú prvé návrhy, týkajúce sa podoby budúceho viacročného financovania po roku 2020. Ide o kľúčovú otázku, ktorá o. i. súvisí napríklad s budúcou podobou úniových fondov. Tomu zodpovedá aj záujem napríklad delegátov a novinárov, ktorých má pricestovať do Bulharska za šesť mesiacov okolo 22-tisíc.

„Európa bude zajtra takou, ako ju urobíme dnes. Dnes je čas, aby sme vybudovali silnejšiu, bezpečnejšiu a solidárnejšiu Európsku úniu. Občania Bulharska a Európskej únie od nás očakávajú, že nájdeme konkrétne riešenia konkrétnych problémov. Bulharské predsedníctvo bude transparentné, otvorené ku všetkým európskym partnerom a najmä ku všetkým európskym občanom,“ nezabudla zdôrazniť bulharská veľvyslankyňa Jordanka Chobanová.

Sofia sa zároveň oficiálne stáva európskym hlavným mestom športu. Pri tejto príležitosti Joanna Dočevská, šéfka Asociácie rozvoja bulharského športu, pre TV Európa pripomenula, že jej krajina má tak „jedinečnú príležitosť aktívne sa zapájať aj do rozvoja európskej politiky v oblasti športu a zdravého životného štýlu“. „Budeme mať naozaj jedinečnú príležitosť spájať ľudí, ktorí sú zodpovední za športovú politiku na európskej úrovni,“ dodala Dočevská. V čase rôznych škandálov v zákulisí športu vyzdvihla toleranciu, solidaritu, zodpovednosť, disciplínu a hlavne transparentnosť. Podľa nej „každá z týchto hodnôt sa dá ľahko naučiť prostredníctvom športu a aplikovať v ktorejkoľvek sfére nášho života“. A to bude podľa Dočevskej tiež cieľom polročného šéfovania Bulharska únii, pretože „európske hodnoty sú neoddeliteľné od športu“.

Stalo sa už zvykom, že predsednícke krajiny spolupracujú. Vždy ide o trojicu štátov, ktoré idú po sebe. V tomto prípade sa to týka „končiaceho“ Estónska, nastupujúceho Bulharska a od druhej polovice roku 2018 nastupujúceho Rakúska.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Bulharsko