Švajčiari a únia hľadajú cestu, ako ďalej. Možno aj referendom

Švajčiarska prezidentka Doris Leuthardová sa v nedeľu vyslovila za usporiadanie referenda, ktoré by objasnilo vzťah Švajčiarska s Európskou úniou.

24.12.2017 16:53
debata (2)

Vzťahy krajiny s úniou tento týždeň ochladli, keď Európska komisia poskytla švajčiarskym burzám len obmedzený prístup na trh EÚ. Švajčiarsko tento krok označilo za diskriminačný.

„Bilaterálny vzťah je dôležitý,“ povedala Leuthardová švajčiarskemu denníku Sonntags Blick. „Musíme preto objasniť náš vzťah s Európou. Musíme vedieť, kam smerovať, a preto by referendum bolo užitočné,“ dodala.

Nezhody medzi Švajčiarskom a Európskou úniou sa objavili v súvislosti s rokovaním Británie o odchode z EÚ a o nových bilaterálnych dohodách. Rozhovory o novej rámcovej dohode upravujúce vzťahy medzi Švajčiarskom a EÚ sa konajú už nejakú dobu. Brusel totiž chce nahradiť približne 100 dvojstranných dohôd, ktoré upravujú vzťah s Bernom. Rokovania o celkovej dohode pokročilo minulý mesiac po tom, keď Švajčiarsko súhlasilo so zvýšením svojho príspevku do rozpočtu EÚ. S dohodou však nesúhlasí nacionalistická Švajčiarska ľudová strana (SVP), ktorá je teraz najväčšou parlamentnou skupinou.

Európska komisia sa tento týždeň rozhodla udeliť švajčiarskym burzám len obmedzený ročný prístup na trh únie aj preto, aby urýchlila dohodnutie celkovej zmluvy o vzájomných vzťahoch.

Leuthardová, ktorej funkčné obdobie sa od Nového roka končí, vyhlásila, že spájať uzatvorenie rámcovej dohody s tak technickou vecou, ako je rovnocennosť akciových búrz, nie je možné.

„Niektoré krajiny radia Švajčiarsko do rovnakej kategórie ako Britániu, zatiaľ čo iné chcú posilniť vlastné finančné centrá na jeho úkor,“ povedala. Švajčiarskej skepsi voči únii síce rozumie, ale nie je inej cesty než nájsť kompromis v rokovaní s blokom, ktorý sa na švajčiarskom obchode podieľa dvoma tretinami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Švajčiarsko