Nemecko a Francúzsko chcú plán na reformu eurozóny do júna

Nemecko a Francúzsko sa chcú na spoločnom postoji k budúcnosti hospodárskej a menovej únie zhodnúť do marca. Na tlačovej konferencii po skončení summitu Európskej únie to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Na konkrétnom pláne reformy eurozóny by sa potom mali členské krajiny podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zhodnúť do júna.

15.12.2017 15:44
merkel, macron Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (11)

Marcový termín Berlín a Paríž podľa Macrona zvolili preto, že existuje predpoklad, že by v tom čase už mohla fungovať nová nemecká vláda. Francúzsky prezident dodal, že Európa potrebuje silné a stabilné Nemecko, aby mohla pokročiť.

Rokovania o reforme hospodárskej a menovej únie podľa Merkelovej budú zložité, rovnako ako boli v minulosti. Aj predtým Nemecko a Francúzsko zastávali rozdielne názory. „Vôľa tu však je,“ povedala Merkelová. „A kde je vôľa, je aj cesta,“ dodala.

Merkelová tiež ocenila pokrok v rokovaniach o odchode Británie z Európskej únie. „Tým sa však začína ešte tvrdšia práca než doteraz,“ dodala kancelárka.

Prezidenti a premiéri dvadsiatich siedmich členských krajín EÚ na summite dali zelenú otvoreniu druhej fázy rokovaní o brexite, počas ktorej sa budú riešiť predovšetkým budúce vzťahy.

Merkelová aj Macron ocenili, že sa členským krajinám podarilo udržať jednotu pri rokovaniach s Britániou. Kancelárka vyjadrila nádej, že to tak zostane aj vo fáze druhej.

V otázke migrácie podľa Merkelovej panovala „vysoká miera zhody“ na riešení v oblasti boja s nelegálnou migráciou a bojom s dôvodmi, prečo ľudia zo svojich krajín utekajú. V oblasti „vnútornej solidarity“ podľa kancelárky „taká vysoká miera jednoty“ nepanovala. „Nemožno mať solidaritu v jednej oblasti a nemať ju v iných,“ povedala Merkelová.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #Angela Merkelová #Emmanuel Macron