EK vraj v stredu začne konanie proti Poľsku o právnom štáte

Európska komisia sa údajne pripravuje na začatie konania kvôli porušovaniu princípov právneho štátu v Poľsku. Konanie podľa článku sedem Zmluvy o Európskej únii by podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung mohla začať budúcu stredu.

15.12.2017 14:13
Mateusz Morawiecki Foto: ,
Poľský premiér Mateusz Morawiecki.
debata (14)

Odvrátiť by ho mohol ešte nový poľský premiér Mateusz Morawiecki, ak by Bruselu sľúbil ústupky v spore o reformu justície, informovala agentúra DPA. Podľa agentúry PAP sa v piatok Morawiecki na okraj summitu EÚ zíde s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom. Sám Morawiecki už vo štvrtok večer ale vyslovil presvedčenie, že komisia je rozhodnutá, že konanie začne.

Hovorca komisie informácie nemeckého denníka nepotvrdil. Podľa neho ešte žiadne rozhodnutie nepadlo. Komisár pre rozpočet Günther Oettinger však v piatok povedal, že existuje veľa argumentov pre to, aby EK konanie s Poľskom začala. „Myslím si, že budeme v stredu pripravení urobiť tento krok,“ uviedol Oettinger v rozhovore s rádiom Deutschlandfunk. Na stredu je naplánované rokovanie komisie o stave vlády práva v Poľsku. „Existuje mnoho argumentov pre to, aby sme článok sedem prvýkrát použili,“ dodal nemecký eurokomisár.

Maďarsko drží divokú kartu

Ak by sa komisia rozhodla aktivovať článok sedem Lisabonskej zmluvy, ktorý hovorí o „jasnom riziku vážneho porušenia“ hodnôt únie jedným z členských štátov, mohlo by Poľsko na konci zložitého konania prísť dokonca o hlasovacie právo. Článok sedem ešte nikdy v minulosti aktivovaný nebol.

Že v Poľsku dochádza k porušovaniu princípov právneho štátu, by ale muselo na záver konania jednomyseľne schváliť všetkých zvyšných dvadsaťsedem členských krajín EÚ. Maďarsko už niekoľkokrát avizovalo, že by sa postavilo na stranu Poľska.

Nový poľský premiér Morawiecki vyjadril vo štvrtok večer presvedčenie, že komisia k začatiu konania podľa článku sedem pristúpi. Na summite EÚ v Bruseli zároveň oznámil, že sa chystá s predstaviteľmi komisie rokovať, aby hrozbu, ktorú vníma ako nespravodlivú, odvrátil.

V piatok agentúra PAP s odvolaním sa na diplomatický zdroj uviedla, že sa Morawiecki v Bruseli na okraj summitu stretne s predsedom EK Junckerom. Obaja politici sa stretli krátko už vo štvrtok a schôdzku majú naplánovanú tiež na január, napísal PAP.

Morawiecki chce dialóg

Podľa agentúry AFP sa Morawiecki v piatok v Bruseli zišiel kvôli justičnej reforme vo svojej krajine aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Povedal mu údajne, že na rozdiel od svojej predchodkyne Beaty Szydlovej usiluje o dialóg s Bruselom. Podľa poľských médií bola práve snaha zlepšiť komunikáciu medzi Varšavou a Bruselom dôvodom výmeny na poste predsedu poľskej vlády.

Dolná komora poľského parlamentu pred týždňom väčšinou hlasov schválila kontroverzný návrh zákona o najvyššom súde, predložený prezidentom Andrzejom Dudom. Vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá má v Sejme aj Senáte väčšinu, potom hlasy svojich poslancov presadila aj prijatie zákona o sudcovskej rade. Pred podpisom prezidenta musí zákony schváliť ešte Senát. Aj v ňom má ale PiS väčšinu.

Takzvaná Benátska komisia, čo je poradný orgán Rady Európy pre otázky ústavného práva, tesne pred hlasovaním varovala, že prijímané zmeny „predstavujú vážne riziko pre nezávislosť všetkých strán“ v poľskej justícii.

Vo štvrtok proti zákonom po celom Poľsku protestovali tisíce ľudí. Pred prezidentským palácom vo Varšave sa ich zišlo podľa agentúry AP asi 2000.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska komisia #právny štát