Fico je rád, že sa rokovania s Britániou posunuli do druhej fázy

Premiér Robert Fico je rád, že sa rokovania s Veľkou Britániou posunuli do druhej fázy. Rozhodli o tom lídri EÚ na zasadnutí Európskej rady v Bruseli. Podľa Fica najzásadnejším bodom poslednej tohtoročnej schôdzky prezidentov a premiérov EÚ bolo formálne schválenie stálej štruktúrovanej spolupráce v oblasti obrany – PESCO. Premiéra zároveň teší, že na zozname prvých 17 projektov je aj slovenský projekt – projekt nepriamej palebnej podpory, ktorého cieľom je vytvoriť spoločnú mobilizovanú delostreleckú platformu s ďalekým dostrelom.

15.12.2017 14:12 , aktualizované: 16:30
debata (3)

PESCO ako konkurencia NATO

Fico zdôraznil, že PESCO nevníma ako konkurenciu Severoatlantickej aliancii, ale jej európsky piliér. „Myslím si, že sa k tomuto projektu musíme hlásiť z mnohých dôvodov. Je to konkrétny výsledok Bratislavského summitu. Práve v Bratislave sme sa dohodli, že v oblasti a bezpečnosti urobíme čo najrýchlejšie významný posun. Sledujúc vyjadrenia nášho strategického partnera Spojených štátov, ale aj ambície Európskej únie byť lepším a silnejším hráčom tam, kde túto hru rozohrávajú strategické veľmoci, ako sú USA, Čína, Ruská federácia,“ povedal po skončení summitu Fico pre novinárov.

Druhá fáza brexitu

Pokiaľ ide o posunutie rokovaní o brexite s Veľkou Britániou, tie lídri vo formáte EÚ27 posunuli do druhej fázy, teda do rokovania o obchode a budúcich vzťahoch. Mohli tak urobiť po tom, čo našli s Londýnom dohodu v troch otázkach – práv občanov, finančnom vyrovnaní a v otázke hranice medzi Severným Írskom a Írskom. Ocenil pri tom prácu európskeho vyjednávača Michela Barniera, šéfa Komisie Jeana-Clauda Junckera aj europrezidenta Donalda Tuska.

„Barnier konštatoval, že sa podarilo nastaviť hru tak, že to bráni Británii vyberať si čerešničky a rovnako EÚ27 je dostatočne silná, aby sa nestalo to, že ten, kto sa rozhodne dobrovoľne odísť z EÚ, bude mať silnejšie postavenie, ako členský štát, ktorý zostáva,“ povedal premiér. Priznal však, že druhá fáza bude náročná.

Sankcie proti Rusku

Premiéri predĺžili aj sankcie proti Rusku. Hoci Fico s nimi nesúhlasí, tvrdí, že Rusko sa im už prispôsobilo, nepôjde proti jednote EÚ. Myslí si, že akékoľvek ďalšie debaty o sankciách budú už iba komplikovanejšie. Trvá na tom, že Slovensko Ukrajine pomáha, napríklad pomohlo reverzným tokom plynu.

Na druhej strane, nemali by sme si zatvárať oči pred škandálmi, ktoré sa na Ukrajine dejú. „Bolo by zlé, keby sme nevnímali to, čo sa na Ukrajine deje. Musíme pripomínať, že nič nemôže byť zadarmo v tom duchu, že budeme tam tolerovať veci, ktoré nikde inde netolerujeme. Ak si zoberieme, že v Maďarsku alebo Poľsku prijmú nejaký zákon demokratickou cestou, a tieto krajiny sa stanú predmetom kritiky v Európskej únii, tak sa pýtam, čo ideme robiť so škandálmi, ktoré sú na dennej báze na Ukrajine?“ povedal šéf slovenskej vlády.

Pomáhať Ukrajine budeme aj naďalej, aj preto sa schválili sankcie, ale očakáva od nej nejakú mieru zodpovednosti.

Migrácia a kvóty

Lídri sa takisto rozprávali aj o migrácii. Podľa premiéra akékoľvek rozhodnutie o reforme azylového systému musí byť prijaté konsenzom. „Veľmi ma prekvapilo, keď niektorí premiéri povedali, že ak nedosiahneme konsenzus, tak opäť navrhujú zmeny urobiť kvalifikovanou väčšinou. Varoval som pred tým a povedal som, že ak to bude tretí sled rozhodnutí, ktoré budú postavené na nezhode v EÚ, poškodí to Úniu ešte viac,“ povedal Fico.

Ako však premiér objasnil, išlo iba o diskusiu, hovorili o tom, čo sa už dosiahlo a čo ich ešte čaká, závery sa neprijímali. „Je pravda, že sme dosiahli veľa, najmä v tomto roku, pretože sme sa začali sústreďovať predovšetkým na spoluprácu s tretími krajinami, na kompakty a na ochranu vonkajšej hranice,“ uviedol Fico. Vo svojom vystúpení podporil predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorý podľa neho veľmi presne opísal, v čom je problém s kvótami – sú neefektívne a rozdeľujú EÚ. „Zaplatili sme strašnú politickú cenu za tieto kvóty, pretože boli prijaté iným spôsobom, ako bolo pôvodne dohodnuté,“ pokračoval.

Fico zdôraznil, že tak, ako EÚ rozdelili kvóty, tak EÚ rozdelilo aj rozhodnutie o premiestnení európskych agentúr z Londýna. Bratislava mala záujem o liekovú agentúru, Praha o bankovú. Podľa prijatých kritérií sa malo pri rozhodovaní prihliadať aj geografické rozloženie a na to, či už daná krajinami nejakú agentúru má, čo nahrávalo v prospech Slovenska. Liekovú agentúra však napokon pôjde do Amsterdamu, banková do Paríža.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #sankcie #Brexit #PESCO