Tusk: EU27 potvrdila začiatok druhej fázy rokovaní o brexite

Prezidenti a premiéri 27 krajín Európskej únie súhlasili s posunutím rokovaní o odchode Británie z EÚ do druhej fázy, teda k podobe prechodného obdobia a budúcich vzťahov. Na twitteri to krátko po začiatku diskusie hláv štátov a vlád dvadsaťsedmičky k brexitu oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk.

15.12.2017 10:30 , aktualizované: 16:00
Donald Tusk Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk.
debata

Pripojil gratuláciu britskej premiérke Therese Mayovej, ktorá však už v Bruseli pri rokovaniach nie je. Premiérka svoj pohľad na dianie, vrátane nečakaného hlasovanie britského parlamentu v stredu, svojim európskym partnerom predstavila už vo štvrtok večer.

Mayová na twitteri reagovala poďakovaním Tuskovi. Rozhodnutie označila za dôležitý krok na ceste k usporiadanému a hladkému britskému odchodu z európskeho bloku a k novému budúcemu partnerskému vzťahu.

Po skončení schôdzky šéfov štátov a vlád 27 krajín EÚ Tusk novinárom povedal, že rokovania v druhej fáze o budúcnosti budú ešte dramatickejšie a ďaleko väčšou výzvou, než boli doterajšie rozhovory.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý s Mayovou pred týždňom dočasnú dohodu vyrokoval, britskú premiérku označil za tvrdého, chytrého, ale aj slušného a priateľského vyjednávača.

EU27 tak potvrdila, že sa minulý týždeň vyjednávačom oboch strán podarilo dosiahnuť „dostatočný pokrok“ v prvej fáze rozhovorov. V nej sa obe strany zhodli na rámcovej predstave budúcej zmluvy o odchode Británie z EÚ na konci marca 2019.

Samotný presný právny text zmluvy, ktorá bude riešiť zachovanie práv občanov EÚ v Británii po brexite, finančné vyrovnanie a režim na írskej hranici, ešte len musia byť dohodnuté, prvý náčrt by mohol byť podľa diplomatov hotový na konci januára.

Európska únia teraz z britskej strany čaká presnejšiu predstavu o tom, čo presne znamená snaha niekoľkokrát deklarovaná Mayovou o „hlbokom a špeciálnom partnerstve“ s EÚ po britskom odchode z únie.

Summit dvadsaťsedmičky tiež potvrdil politické pokyny pre druhú fázu rokovaní. K nim okrem iného Donald Tusk napísal, že v pravdepodobne dvojročnom prechodnom období bude musieť v Británii platiť právo EÚ, Londýn však už stratí možnosť ovplyvňovať jeho podobu. Na základe terajšieho dokumentu by mala Európska komisia krajinám ponúknuť v januári na schválenie konkrétny rokovací mandát pre rozhovory o prechodnom období s britskou stranou.

Budúca podoba zmlúv upravujúcich vzájomné vzťahy vrátane významnej obchodnej oblasti, po brexite bude podľa predstavy EU27 vtelená najprv do politickej deklarácie. Zmluvy ako také budú môcť byť podpísané až potom, čo Británia z únie vystúpi a stane sa treťou krajinou. Blok zatiaľ pracuje s tým, že Londýn sa ocitne mimo jednotného trhu a colnej únie. Má však záujem na úzkej spolupráci nielen pokiaľ ide o obchod, ale aj v boji s terorizmom a medzinárodným zločinom, v obrane a zahraničnej politike.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #eurozóna #Donald Tusk #Brexit