Maďarsko sa v spore okolo kvót postavilo za Tuska

V spore o migračnú politiku sa Maďarsko postavilo za šéfa Európskej rady Donalda Tuska a jeho kritiku záväzných kvót pre prijímanie utečencov. Je potešujúce, že povedal pravdu, ktorú každý pozná, vyhlásil maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó.

14.12.2017 10:56 , aktualizované: 11:48
Péter Szijjártó Foto:
Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.
debata (6)

„Je nanajvýš potešiteľné, že konečne nejaká európska vodcovskú osobnosť, navyše predseda rady, vyslovila pravdu, ktorú každý pozná,“ povedal Szijjártó agentúre MTI. „Záväzné prisťahovalecké kvóty sú totiž neúčinné a polarizujúce, vynútiteľnosť ilegálneho prisťahovalectva zase nebezpečná,“ povedal politik z pravicovej vládnucej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Tusk tento týždeň uviedol, že prerozdeľovanie žiadateľov o azyl medzi krajinami EÚ podľa kvót je neefektívny nástroj, ktorý úniové krajiny rozdeľuje. Odporučil zároveň iné mechanizmy na riešenie krízy. Tusk za to schytal kritiku od Európskej komisie aj Európskeho parlamentu.

Migrácia má byť jednou z hlavných tém summitu EÚ, ktorý začína vo štvrtok v Bruseli. Proti prerozdeľovanie migrantov v rámci únie na základe pevne pridelených kvót vystupujú najmä Maďarsko, Česko a Poľsko. Zdôrazňujú, že v migračnej kríze sú a naďalej chcú byť solidárni s partnermi v EÚ, ale iným spôsobom ako preberaním časti migrantov. Navrhujú napríklad finančnú pomoc, lepšiu ochranu vonkajších hraníc či partnerstvo so susednými štátmi pri boji s prevádzačmi a pri riešení migračných tlakov.

Grécky premiér kritizoval Tuska za výrok o kvótach

Grécky premiér Alexis Tsipras pred summitom Európskej únie kritizoval šéfa Európskej rady Donalda Tuska za jeho slová spochybňujúce úniové kvóty pre prerozdeľovanie utečencov. Tusk tento týždeň označil kvóty za neefektívne. Tsipras v stredu podľa agentúry AFP vyhlásil, že Tuskov výrok bol nevhodný. Premiér Grécka, ktoré sa v rámci EÚ najviac zápasí s prílivom migrantov, tiež uviedol, že neprijme žiadny návrh na riešenie migrácie, ktorý nebude založený na princípe solidarity.

„Donald Tusk urobil nevhodné a zbytočné vyhlásenia o otázke utečencov a ja si nemyslím, že by jeho návrh mal šancu na prijatie,“ povedal v stredu Tsipras.

Tsipras v stredu tiež upozornil, že jeho krajina neprijme žiadny návrh na riešenie migračnej krízy v EÚ, ktorý nebude založený na princípe rozdelenia záťaže. Migrácia má byť jedným z hlavných tém summitu EÚ, ktorý dnes začína v Bruseli.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Donald Tusk #Péter Szijjártó #kvóty na utečencov