Europoslanci s výhradami privítali pokrok brexitových rokovaní

Európsky parlament s výhradami privítal pokrok v rokovaniach o odchode Británie z Európskej únie, ktorý sa obom stranám podarilo dosiahnuť minulý týždeň. Poslanci zároveň zdôraznili, že únia by nemala robiť kompromisy v otázke práv občanov EÚ v Británii. S kritikou prijali nedávne vyhlásenie britského ministra pre brexit Davida Davisa o právnej nezáväznosti dohody o hranici medzi oboma časťami Írska.

13.12.2017 12:41
debata

Britským a úniovým vyjednávačom sa podarilo dosiahnuť dohodu v kľúčových bodoch, ktorých vyriešenie bolo podmienkou ďalších rokovaní. Zhodli sa v otázke práv občanov EÚ v Británii po brexite, finančného vyrovnania medzi Londýnom a Bruselom a budúceho režimu na hranici medzi Írskom a Severným Írskom. Dohodu budú od štvrtka na bruselskom summite schvaľovať lídri úniových krajín.

„Jedna vec musí byť povedaná jasne: nie všetky problémy sú vyriešené. Zvlášť čo sa práv občanov týka,“ vyhlásil šéf liberálnej frakcie Guy Verhofstadt, ktorý je spoluautorom rezolúcie povoľujúci súčasný pokrok, o ktorom budú poslanci hlasovať popoludní.

Barnier: EÚ v niektorých veciach neustúpi

Rad politikov v debate zdôrazňoval, že Británia trvá na zachovaní všetkých súčasných podmienok, ktoré sú pre ňu výhodné, avšak prejavuje príliš malú ústretovosť smerom k EÚ. Podľa niektorých členov parlamentu Briti až teraz vidia, že je pre nich odchod z EÚ veľmi nevýhodný. „Uvedomujú si, že stratia veľa a získajú málo,“ vyhlásil šéf ľudoveckej skupiny Manfred Weber, ktorého slová sa stretli s hlasnou nevôľou britských protiuniových europoslancov.

Niektorí europoslanci dali najavo znepokojenie nad slovami britského ministra Davisa, ktorý vyhlásil, že britský prísľub zabrániť vzniku takzvanej tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom je skôr „výrok o úmysle“ ako právne záväzný krok. „Včera som s ním hovoril po telefóne a on ma uistil, že rozhodne nemá on ani britská vláda v úmysle cúvať zo svojich záväzkov,“ upokojoval svojich kolegov Verhofstadt.

Weber rovnako ako niektorí ďalší poslanci zdôraznil, že ešte len ak dospejú obe strany k uspokojivej dohode v chystanej druhej fáze rokovaní o ďalších témach, môže Británia po odchode z EÚ na jar 2019 získať určité prechodné obdobie, o ktoré sa usiluje.

Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier v debate uviedol, že Brusel má pre ďalšie vyjednávanie neprekročiteľné podmienky, ako je jednotný európsky trh. V otázke práv občanov EÚ podľa neho nebude ani naďalej robiť EÚ žiadne ústupky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Európsky parlament #Brexit