Schulz podľa Zemana uškodil myšlienke eurofederácie

Nikto neurobil väčšiu škodu myšlienke eurofederácie, než svojím vyhlásením šéf nemeckej sociálnej demokracie (SPD) Martin Schulz.

12.12.2017 13:03
kiska, zeman, navsteva Foto: , ,
Český prezident Miloš Zeman počas svojej návštevy Slovenska.
debata (10)

Povedal to český prezident Miloš Zeman počas svojej návštevy Slovenska. Urobil tak v reakcii na skoršie vyjadrenie Schulza, ktorý sa vyslovil za to, aby sa z Európskej únie v najbližších rokoch stala federácia.

"Ja som sa vždy a dlhodobo verejne označoval za eurofederalistu. Takže by ma mohlo potešiť vyhlásenie Martina Schulza – ideme do vytvorenia Spojených štátov európskych, komu sa to nepáči, nech vypadne. Myslím si, že nikto neurobil väčšiu škodu myšlienke eurofederácie, než Martin Schulz týmto svojím vyhlásením, "povedal Zeman novinárom.

Podľa Zemana integrácia v rámci EÚ môže byť výraznejšia v jednej oblasti a pomalšia v inej oblasti. Ako príklad uviedol daňovú harmonizáciu.

Za nereálny predtým označili Schulzov plán na federalizáciu Európskej únie končiaci český minister zahraničnýc vecí Lubomír Zaorálek aj podpredseda Európskeho parlamentu Pavel Telička.

Fico chce jadro

Naopak, slovenský premiér Robert Fico iniciatívu Schulza otvorene neodmietol. Fico v pondelok povedal, že je povinnosťou Slovenska zúčastniť sa takejto diskusie. Zopakoval tiež, že Slovensko by sa malo stať súčasťou takzvaného jadra EÚ.

Schulz minulý týždeň na zjazde svojej SPD povedal, že členské štáty EÚ by mali prijať spoločnú ústavnú zmluvu. Kto bude proti, má vraj z únie vystúpiť. S jeho námetom sa ale nestotožnila ani kancelárka Angela Merkelová (CDU).

Schulzove návrhy nie sú nijako nové. Už v rokoch 2002 až 2003 vytvoril Konvent EÚ Európsku ústavu, ktorá ale neprešla referendami vo Francúzsku a Holandsku. Euroústavu nahradil neskôr iný reformný dokument – Lisabonská zmluva o fungovaní úniových inštitúcií.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Schulz #federácia