Netanjahu s Jeruzalemom na pôde EÚ neuspel, Putin vyzval na rokovania

Európska únia potvrdila, že nemieni zmeniť svoj postoj k otázke Jeruzalema, ktoré sa ako hlavné mesto Izraela minulý týždeň rozhodol uznať americký prezident Donald Trump.

11.12.2017 09:46 , aktualizované: 18:31
Benjamin Netanjahu EÚ Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (druhý sprava) hovorí s predstaviteľmi únie o uznaní Jeruzalemu ako hlavného mesta Izraela.
debata (20)

Nepomohla tomu ani cesta izraelského premiéra Benjamina Netanjahua do Bruselu na rokovania ministrov zahraničných vecí krajín EÚ. Trumpov krok, proti ktorému v Bejrúte protestovali tisíce ľudí, Brusel už predtým kritizoval. Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok z Káhiry vyzval na obnovenie izraelsko-palestínskych mierových rokovaní.

Netanjahu, ktorý bol prvým premiérom Izraela na návšteve úniových inštitúcií po 22 rokoch, vyjadril nádej, že všetky európske krajiny, alebo väčšina, presťahujú svoju ambasádu do Jeruzalema a uznajú tak Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, aj keď ešte nie je mierová dohoda s Palestínčanmi. Šéfka úniovej diplomacie Federica Mogheriniová však povedala, že podľa EÚ by mal byť Jeruzalem hlavným mestom nielen Izraela, ale aj Palestíny.

Trump uznal len to, čo bolo už dávno realitou

Mogheriniová poznamenala, že Netanjahu si svoju vieru a očakávanie môže zachovať, ale len vzhľadom k ďalším krajinám. „Pretože Európska únia a jej členské štáty tento krok neurobia,“ uviedla.

Uznanie Jeruzalema podľa Netanjahua nie je prekážkou mierového procesu. Trump vraj len uznal to, čo už dávno bolo realitou. Americká vláda teraz usilovne pracuje a chystá sa predložiť novú mierovú dohodu, povedal izraelský premiér, zatiaľ čo Mogheriniová upozornila, že doteraz od nikoho nepočula žiadny dostatočne realistický a životaschopný návrh. Únia a jej členské štáty majú podľa Mogheriniovej v tejto veci zhodný názor.

Zeman a Babiš v nezhode

Za presun českého veľvyslanectva v Izraeli sa verejne vyslovil aj prezident Miloš Zeman. Naopak nastupujúci premiér Andrej Babiš povedal, že je proti. Podľa neho nie je potrebné na Blízkom východe vytvárať ďalšie napätie.

Putin v pondelok vyzval na „okamžité obnovenie priamych izraelsko-palestínskych rozhovorov o všetkých sporných otázkach, vrátane statusu Jeruzalema“. Ruský prezident tiež povedal, že „všetky kroky, ktoré predchádzajú možnej dohode medzi Izraelom a Palestínčanmi, sú kontraproduktívne a destabilizujúce“.

Hizballáh vyzval na jednodnú stratégiu proti Izraelu

Vodca libanonskej šiitskej organizácie Hizballáh Hasan Nasralláh vyzval na vytvorenie jednotnej stratégie boja proti Izraelu. V priamom videoprenose k účastníkom pondeľňajšej demonštrácie v libanonskej metropole Bejrúte tiež vyhlásil, že hnutie a jeho spojenci sa zamerajú na hájenie záujmov Palestínčanov až potom, čo dosiahnu víťazstvo inde v regióne. Skupina podporovaná Iránom bojuje s teroristickou organizáciou Islamský štát v Sýrii.

Nasralláh tiež znovu podporil výzvu vodcu radikálneho palestínskeho hnutia Hamas Ismáíla Haníju z minulého týždňa k novému palestínskemu povstaniu proti židovskému štátu. „Nikdy neopustíme Jeruzalem,“ povedal Nasralláh z mohutnej obrazovky na zhromaždisku, odkiaľ sa potom vydal sprievod na protestný pochod. „Všetky arabské národy musia opakovať s palestínskym ľudom: Budú nás milióny mučeníkov, ktorí sa obetujú pre Jeruzalem,“ dodal.

Pálenie Trumpa

Do demonštrácie v Bejrúte sa údajne zapojili desiatky tisíc ľudí. Účastníci protestného pochodu skandovali heslá ako „Smrť Amerike“ a „Smrť Izraelu“ a demonštranti niesli transparenty s nápismi „Jeruzalem, večné hlavné mesto Palestíny“ a „Jeruzalem je náš“.

Protesty proti Trumpovmu prístupu k Jeruzalemu, ktorý je posvätným miestom pre judaizmus, islam aj kresťanstvo, sa neobmedzujú len na blízkovýchodný región: stovky radikálnych moslimov v pondelok pred americkým veľvyslanectvom v indonézskej metropole Jakarte pálili fotografie amerického prezidenta a americké a izraelské vlajky.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #jeruzalem #Vladimir Putin #Federica Mogheriniová #Bejamin Netanjahu