Korčok víta, že rokovania s Britániou sa budú môcť posunúť do druhej fázy

Slovensko víta, že po 249 dňoch od notifikácie Európskej únie o odchode Veľkej Británie sme sa posunuli zásadným spôsobom k tomu, aby lídri členských krajín mohli na budúcotýždňovom summite odsúhlasiť posunutie rokovaní do druhej fázy.

08.12.2017 15:10
debata

Teda do rokovaní o usporiadaní vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a Úniou po 29. marci 2019. Ako na brífingu vysvetlil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok, “to, čo sa dohodlo, nie je samotná dohoda, ale je to zhoda na princípoch, ktoré sa týkajú troch základných oblastí“. Oblasťami, v ktorých musel nastať „dostatočný pokrok“, aby sa rokovania posunuli, boli práva občanov, otázky súvisiace s nastavením vzťahov medzi Severným Írskom a Írskom a otázky súvisiace s finančným vyrovnaním.

Ako Korčok ďalej vysvetlil, podľa dohody budú mať všetci občania EÚ žijúci v Británii a britskí občania na kontinente po odchode Británie také isté práva, ako majú. „Dohodli sa princípy, na základe ktorých by boli garantované transfery v sociálnej oblasti, ktoré súvisia s invalidným poistením, poistením v nezamestnanosti, dôchodkami. Dohodla sa aj garancia, aby občania mohli tieto práva vynucovať pred britskými súdmi,“ dodal štátny tajomník. Ďalšia zhoda je o írskej hranici.

Bude aj ovca celá, aj vlk sýty?

„Základným princípom bolo, ako nastaviť vzťahy tak, aby pre odchod Británie, ktorá odchádza z colnej únie a vnútorného trhu, bola naďalej zachovaná situácia, ktorá je. Teda, že nie je fyzická hranica medzi Severným Írskom a Írskom,“ pokračoval Korčok s tým, že bude treba urobiť veľa práce, aby sa dohodli detaily a náročné technické riešenia. Práve pre írsku hranicu nastal v rokovaniach tento týždeň chaos.

Keď britská premiérka Theresa Mayová prišla začiatkom týždňa do Bruselu na obed so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, vyzeralo to, že oznámia zhodu. Počas obeda však šéfka severoírskych unionistov Arlene Foster oznámila, že s dohodou o hranici nesúhlasí. Práve jej strana dodáva Mayovej konzervatívcom hlasy v parlamente, aby mali väčšinu, o ktorú prišli v predčasných voľbách, ktorými si Mayová pôvodne chcela posilniť svoju pozíciu.

Ďalší bod sa týkal finančného vyrovnania. Briti pôvodne odmietali platiť za svoje záväzky. Podľa dohody však žiadny štát Európskej únie nebude platiť viac a nedostane menej po odchode Veľkej Británie. „Je to férové vyrovnanie, nie je to ani účet, ani pokuta, ktorú by sme vystavovali Británii. Súvisí to so záväzkami, ktoré Veľká Británia má a bude ich naďalej ctiť,“ dodal Korčok.

Konečne pokrok?

"Ďalší postup je, že budúci týždeň v utorok na Rade EÚ posúdia ministri tento návrh a urobia odporúčanie pre Európsku radu. Práve na summite, ktorý je budúci týždeň vo štvrtok a piatok, by malo byť prijaté rozhodnutie, že sa môžeme začať venovať nastaveniu vzťahov medzi Britániou a Úniou po odchode,“ dodal Korčok s tým, že hoci táto dohoda je dobrá správa, ale kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič.

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila dosiahnutie dohody medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou, ktorá garantuje práva troch miliónov občanov krajín EÚ v Británii a jedného milióna britských občanov v štátoch Únie. Dohoda podľa nej zároveň zaručuje, že po brexite nebudú takzvané tvrdé hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou. Mayová povedala, že na základe dohody zostanú tieto hranice otvorené, pričom sa zachová ústavná a ekonomická integrita Veľkej Británie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Korčok #Brexit