Fosterová: Londýn zmenil text návrhu dohody o brexite

Británia podstatne zmenila text návrhu dohody s Európskou úniou o brexite. Vyhlásila to šéfka severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) Arlene Fosterová, ktorá v noci niekoľko hodín hovorila s premiérkou Theresou Mayovou pred jej odletom do Bruselu na rokovania s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

08.12.2017 10:04
debata

Mayová sa pri rozhovore s Fosterovou snažila nájsť kompromis medzi doteraz nezlučiteľnými požiadavkami DUP a írskeho premiéra Lea Vardakara ohľadom hranice medzi oboma časťami írskeho ostrova. Otázka hranice je jednou zo zásadných tém, ktorých vyjasnením podmieňuje EÚ posun v rokovaniach o brexite.

Fosterová novinárom povedala, že ju výsledok rokovaní s Mayovou potešil. „Ukázalo sa, že nebude existovať žiadna červená čiara v Írskom mori (oddeľujúcom Severné Írsko od zvyšku Británie). Jasne bolo potvrdené, že celé Spojené kráľovstvo opúšťa Európsku úniu, že opúšťa jednotný trh a colnú úniu,“ uviedla.

Podľa šéfky DUP stále ešte existujú nevyjasnené otázky, ku ktorých vyriešeniu pre nedostatok času nedošlo. „Domnievame sa, že bolo treba ďalej rokovať. Ale premiérka sa rozhodla odísť do Bruselu,“ povedala Fosterová.

„Domnievame sa, že je ešte potrebné pracovať na tom, aby sme dokument vylepšili,“ uviedla v oficiálnom vyhlásení strana DUP. Obzvlášť je podľa nej potrebné pracovať na ujasnení podoby pravidiel a štandardov budúcej spolupráce medzi Írskom a Severným Írskom, potom čo Británia spolu s Európskou úniou opustí jednotný trh a colnú úniu.

Či DUP podporí aj celkovú dohodu medzi Britániou a Európskou úniou, ktorá by mala vzniknúť na záver druhej fázy rokovaní Londýna s Bruselom, bude závisieť od jej obsahu, uviedla unionistická strana. Premiérku Mayovú údajne už upozornila na svoje výhrady.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová #DUP