EK zažaluje Maďarsko za zákon o školstve proti Sorosovej univerzite

Európska komisia sa rozhodla pohnať Maďarsko pred Súdny dvor EÚ nielen kvôli odmietaniu programu prerozdeľovania žiadateľov o azyl podľa kvót, rovnako ako Česko a Poľsko, ale tiež kvôli kontroverzným zákonom o vysokých školách a o mimovládnych organizáciách. Komisia to oznámila vo svojom pravidelnom prehľade prehreškov členských krajín voči úniovým právnym predpisom.

07.12.2017 13:59
George Soros Foto:
George Soros, americký filantrop maďarského pôvodu.
debata (20)

Európska komisia uviedla, že žalobu proti Maďarsku podala kvôli zmenám v zákone o vysokoškolskom vzdelávaní prijatom tento rok v apríli. Podľa jej presvedčenia ustanovenia tohto normatívneho aktu neprimerane obmedzujú prevádzku univerzít z úniových aj neúniových krajín, a preto musí byť opäť uvedený do súladu s právnymi predpismi EÚ. Zákon v terajšej podobe je okrem iného v rozpore s právom na akademickú slobodu, právom na vzdelávanie a slobodou podnikania, konštatuje komisia.

Všeobecne sa usudzuje, že vláda zmeny v tomto zákone presadila, aby znemožnila pôsobenie Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Maďarsku. Podľa pozorovateľov ide o súčasť kampane proti zriaďovateľovi CEU, miliardárovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi. Tento filantrop žijúci v USA maďarskú vládu kritizuje, a premiér Viktor Orbán ho preto považuje za svojho úhlavného nepriateľa.

Cielená kampaň proti Sorosovi?

Druhým dôvodom poslanie Maďarska pred úniový súd je zákon o mimovládnych organizáciách financovaných zo zahraničia. Aj týmto právnym predpisom Budapešť podľa mienky Európskej komisie porušuje rad povinností, noriem a práv, vrátane práva na slobodu združovania a práva na ochranu súkromného života a osobných údajov.

Podľa Orbánových kritikov bola motivácia pre prijatie tohto zákona obdobná ako u vysokoškolského zákona. Je namierená proti mimovládnym organizáciám, ktorých činnosť finančne podporuje Soros.

Komisia vo zdôvodnení týchto dvoch žalôb okrem iného uvádza, že maďarská vláda vo svojich reakciách na výzvy a odôvodnené stanoviská, ktoré žalobám predchádzali, nepodala dostatočná vysvetlenie, či nereagovala vôbec.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #súd