(Ne)dohoda: Za koho hovorí Mayová?

Dosiahli sme pokrok. Prvá fáza rokovaní o brexite by sa mohla uzavrieť na budúci týždeň na summite Európskej rady. Lenže britskú premiérku Theresu Mayovú najprv čaká gigantická úloha. Má pár dní na to, aby doma presvedčila takmer všetkých, že je potrebné nájsť riešenie týkajúce sa rokovaní s EÚ.

06.12.2017 10:00
Brexit Foto: ,
Demonštrant proti brexitu pred britským parlamentom.
debata

V pondelok sa zdalo, že strany sú blízko prelomu, keď sa v Bruseli stretli Mayová a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Do atmosféry opatrného optimizmu však vstúpila severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), ktorá črtajúcu sa dohodu o hraniciach s Írskom rozmetala.

Mayová pritom DUP potrebuje na to, aby mala jej vláda v parlamente väčšinu. "Skutočne to bolo trocha nečakané, bola to akási dohoda/nedohoda,“ reagoval pre Pravdu Simon Usherwood, expert na európsku politiku z univerzity v Surrey. "Nezabúdajme však, že sme v rokovaniach skutočne pokročili. Británia v mnohom ustúpila, čo je ubezpečenie pre EÚ, že obe strany by mohli spolupracovať na konečnej dohode. Veľkým problémom však zostáva, že Mayová možno nehovorí za celú krajinu,“ pripomenul Usherwood.

Všetci kritizujú

Koho teda reprezentuje premiérka? Británia v prvej fáze rokovaní s EÚ rieši tri základné otázky. Práva občanov, finančné vyrovnanie a írske hranice. A práve posledný problém zostáva najtvrdším orieškom. Konzervatívna predsedníčka vlády Mayová v podstate ponúkla, aby Severné Írsko formálne zostalo v colnej únii, a teda malo prístup na spoločný trh EÚ. Išlo by o takzvané regulačné zosúladenie. To by zachovalo otvorenú hranicu medzi Írskom a Severným Írskom, čo je podmienka aj Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, ktoré ukončila desaťročia trvajúce násilie na ostrove.

Británia v mnohom ustúpila, čo je ubezpečenie pre EÚ, že obe strany by mohli spolupracovať na konečnej dohode.
Simon Usherwood, expert na európsku politiku

Proti Mayovej nápadu však takmer okamžite vystúpili všetci jej kritici. DUP nechce, aby Severné Írsko po brexite fungovalo vo vzťahu k EÚ v inom režime ako zvyšok Spojeného kráľovstva. Paradoxom je, že keby Mayová na jar nevyhlásila predčasné voľby, mala by v parlamente pohodlnú väčšinu a nebola by závislá od unionistov.

Z Edinburghu zase v súvislosti s brexitom zazneli hlasy, že keď môže mať špeciálny štatút Severné Írsko, prečo by ho nemohlo mať Škótsko, ktoré dokonca v referende hlasovalo proti vystúpeniu z EÚ. Podobne sa vyjadril aj starosta Londýna Sadiq Khan. Šéfka škótskych konzervatívcov Ruth Davidsonová vyhlásila, že dohoda o írskej hranici sa musí vzťahovať na celú Britániu

Samozrejme, mnohí prívrženci tvrdého brexitu, naopak, Mayovej vyčítajú, že je k únii príliš ústretová. Tých v utorok upokojoval v parlamente minister David Davis. Politik, ktorý ma na starosti brexit, tvrdí, že dohoda, o ktorej sa hovorilo v Bruseli, neznamená, že Severné Írsko zostáva v colnej únii. Takáto interpretácia je podľa Davisa nesprávna. Minister vyhlásil, že je možné mať regulačné zosúladenie, ktoré by sa vzťahovalo na celú Britániu, a zároveň byť mimo colnej únie a spoločného trhu.

Priestor a čas

"Bolo jasné, že starosťou premiérky bude nájsť také vyjadrenia, ktoré by boli akceptovateľné pre DUP a pre kritikov únie v jej vlastnej vláde a Konzervatívnej strane,“ uviedol pre Pravdu Alex de Ruyter, riaditeľ Centra pre štúdie brexitu v Birminghame. Odborník sa však domnieva, že severoírski unionisti v poslednej chvíli v pondelok zmenili postoj a preto narušili sľubne sa vyvíjajúci výsledok.

"Neviem si predstaviť, že by Mayová šla na rokovania s Junckerom bez toho, aby o svojich postojoch neinformovala šéfku DUP Arlene Fosterovú. Je preto možné, že unionisti pritvrdili rétoriku až v súvislosti s diskusiou v Bruseli,“ myslí si de Ruyter.

Expert poukazuje ešte na jeden aspekt, ktorý priniesla diskusia o írskych hraniciach. "Možno najvážnejšia lekcia pre prívržencov brexitu a britskú verejnosť z toho je, že menšie krajiny v rámci zdieľanej suverenity v EÚ majú väčší vplyv ako stredne veľké štáty, ktoré konajú po svojom, čo je prípad Británie. Je to úplne mimo vyhlásení fanúšikov vystúpenia z únie, ktorí tvrdili, že krajina nemala v EÚ slovo a teraz bude mať na svetovej scéne väčší vplyv,“ pripomenul de Ruyter.

Na budúci týždeň má summit EÚ rozhodnúť, či v rokovaniach s Britániou nastal dostatočná posun, aby obe strany mohli prejsť k diskusii o budúcich obchodných vzťahoch. BBC v utorok citovala írskeho ministra zahraničných vecí Simoan Coveneyho, ktorý vyhlásil, že Dublin chce dať Mayovej priestor a čas, aby vyriešila zložité politické otázky. Je pravdepodobné, že premiérka už zajtra opäť odcestuje do Bruselu na ďalšie kolo rokovaní. Británia má opustiť EÚ v marci 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Severné Írsko #Brexit #Theresa Mayová #DUP