Eurokomisia zrejme pošle Česko, Poľsko a Maďarsko na súd pre kvóty

Európska komisia veľmi pravdepodobne v stredu alebo vo štvrtok rozhodne, že na úniovom súde zažaluje Česko, Poľsko a Maďarsko kvôli ich odmietaniu podieľať sa na prerozdeľovanie žiadateľov o azyl podľa kvót. Vyplýva to z diplomatických informácií ČTK a Českého rozhlasu.

05.12.2017 19:52
debata (28)

Komisia v minulých mesiacoch uvedené tri krajiny opakovane vyzývala, aby zmenili svoj prístup a aby, tak ako bolo dohodnuté v roku 2015, ponúkli miesta do programu, v ktorom zostáva z Talianska a Grécka prerozdeliť niekoľko tisíc migrantov.

Komisia, ktorá v stredu po svojom pravidelnom rokovaní hodlá zverejniť obsiahly balík návrhov o prehlbovaní európskej hospodárskej a menovej únie, v utorok nechcela tieto informácie potvrdzovať. Jej hovorca len pripomenul, že na štvrtok je plánované uverejnenie pravidelného mesačného súpisu prehreškov členských krajín voči únijovej legislatíve. Ten však môže byť podľa diplomatických zdrojov prijatý aj písomne, teda až vo štvrtok pred zverejnením. Odovzdanie veci Súdnemu dvoru EÚ je posledným krokom v podobných konaniach.

Téma nie sú kvóty ale ochrana hraníc

Český minister zahraničia v demisii Lubomír Zaorálek v utorok podvečer v Bruseli novinárom povedal, že očakávaný postup komisie nie je pre Prahu prekvapením. Vec podľa neho nie je dramatická. „Myslím, že je dlhý čas na to, aby sme o tom s komisiou hovorili,“ poznamenal s tým, že pozornosť Európy sa od prerozdeľovanie migrantov presúva k ochrane hraníc.

„Dnes témou už nie sú kvóty a rozdeľovanie migrantov, ale to, aby sa Európa dokázala zaistiť proti podobným prívalom do budúcna a nepripustiť nelegálnu migráciu,“ upozornil Zaorálek. Praha by preto podľa neho mala v tomto zmysle s komisiou rokovať a hľadať priateľské riešenie a „túto históriu priateľsky ukončiť“. Zo strany komisie vraj zaznamenal ústretové signály.

Môžu dostať mastné pokuty

V rámci jednorazového mechanizmu prerozdeľovania žiadateľov o azyl z dvoch vtedy migráciou zaťažených juhoeurópskych krajín, ktorý bol dohodnutý v roku 2015, si zatiaľ ostatné štáty únie prevzali viac ako 31 000 osôb.

Program predpokladajúci prerozdelenie až 160 000 žiadateľov o azyl odmietali štáty zo stredu a východu Európskej únie; presadený bol čiastočne proti ich vôli. Slovensko a Maďarsko tento spôsob rozhodnutia napadli na úniovom súde, ich žaloba ale nebola úspešná.

Európska komisia vedie s Českom, Poľskom a Maďarskom konania o porušení kvôli tomu, že do programu neponúkali voľné miesta tak, ako podľa dohodnutých pravidiel mali. Praha, Varšava a Budapešť opakovane upozorňujú na malú funkčnosť celého mechanizmu a na výrazne nižšie počty skutočne presunutých migrantov oproti pôvodnému zámeru.

Po niekoľkých procedurálnych krokoch a po vzájomnej výmene stanovísk teraz komisia stojí pred rozhodnutím, či vec odovzdať súdu Únie. Ten by mohol krajinám uložiť vysokú jednorazovú pokutu či opakované penále do chvíle, než začnú svoje povinnosti plniť.

Rozhodnutie o žalobe bolo podľa informácií ČTK niekoľkokrát odkladané a eurokomisár pre vnútro Dimitris Avramopulos trojicu štátov naposledy v polovici novembra žiadal, aby k tejto veci zmenila prístup.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Česko #kvóty