Kažimír sa šéfom euroskupiny nestane

Slovenský minister financií sa šéfom euroskupiny nestane, informuje na Twitteri redaktor Financial Times Jim Brunsden. O post zabojovali v treťom kole Pierre Gramegna a Mario Centeno. Euroskupinu povedie Centeno.

04.12.2017 14:35 , aktualizované: 18:34
debata (69)

Na post šéfa Euroskupiny, čiže neformálneho združenia ministrov financií krajín eurozóny, zvolili šéfa portugalského rezortu financií, socialistu Mária Centena. O funkciu, o ktorej obsadení sa hlasovaním rozhodlo v pondelok, sa uchádzali aj slovenský minister financií Peter Kažimír a ministri financií Luxemburska a Lotyšska.

„Ja môžem len v danej situácii zagratulovať Máriovi Centenovi z Portugalska, koniec koncov ja som sa v ďalších kolách vzdal v jeho prospech, preto aby sa splnil najvyšší cieľ, na ktorom sme sa dohodli v rodine sociálnych demokratov, aby v tomto kresle zostal človek, ktorý má podobné politické videnie ako Jeroen Dijsselbloem. Som pripravený s ním spolupracovať ako všetci ostatní a rešpektujeme jeho znalosti a schopnosti, no nebude to mať jednoduché, pretože nás čaká náročný polrok očakávaných zmien na architektúre menovej únie. Prajem mu v tomto smere veľa štastia,“ prehlásil tesne po zvolení nového šéfa Euroskupiny minister financií Peter Kažimír. Ten dodal, že Slovensko ukázalo, že má svoj názor a rozhodnutie ísť do súťaže o post šéfa Euroskupiny minister financií videl ako výbornú možnosť prezentovať krajinu bez ohľadu na výsledok.

Centeno, ktorý nahradí doterajšieho šéfa Euroskupiny, holandského socialistu Jeroena Dijsselbloema, sa funkcie ujíma v čase, keď eurozóna je v oveľa lepšej forme. Ekonomika výrazne rastie a obavy o budúcnosť Grécka v menovej únii sa zmenšili, pričom sa ráta s tým, že Atény prestanú prijímať núdzovú pomoc na budúci rok v lete.

Centeno vzdelanie získal na Harvardovej univerzite. Je členom portugalskej vlády, ktorá sa moci ujala v decembri 2015 a demonštratívne zrušila mnohé úsporné opatrenia prijaté v krajine v súvislosti s núdzovou pomocou v sume 78 mld. eur z roku 2011. Centeno pred tým, ako sa stal ministrom, kritizoval úsporné opatrenia ako príčinu tri roky trvajúcej recesie v krajine. Portugalská ekonomika teraz opäť rastie a prognózuje sa, že za tento rok sa zväčší o 2,3 percenta.

Európski socialisti sa na jednom kandidátovi nezhodli, preto sme boli dvaja, uviedol Kažimír

Vyjadril sa tak v pondelok v Bruseli pred stretnutím ministrov financií eurozóny. Vyhlásenia, že svojou kandidatúrou prekvapil, pretože európski socialisti majú iného kandidáta, považuje za skreslené. V sociálnej demokracii totiž podľa Kažimíra k jednohlasnej zhode na kandidátovi nedošlo.

„Dosiahli sme ju najprv na mene Piera Carla Padoana, ktorého sme silne podporovali. Ale keďže sa on rozhodol vzdať tejto možnosti, tak sme nakoniec nedosiahli žiadnu zhodu a preto sme dvaja členovia rodiny sociálnych demokratov, ktorí sa uchádzajú o tento post,“ vyhlásil v Bruseli Kažimír. „Európa nie je len o balansoch medzi juhom a severom, ale je to aj o vyrovnaných šanciach medzi starými a novými členskými krajinami. Keď sa pozriete na európsku mapu, tak zistíte, že reprezentácia zo strany nových členských krajín je veľmi malá. Áno, aj to je v hre,“ dodal.
69 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Peter Kažimír