EÚ a NATO chcú rozšíriť vzájomnú spoluprácu do ďalších oblastí

Budúca užšia spolupráca medzi Severoatlantickou alianciou a Európskou úniou v otázkach ako mobilita vojsk alebo boj proti terorizmu bude medzi témami utorkovej schôdzky ministrov zahraničia krajín NATO.

04.12.2017 12:36
Jens Stoltenberg Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
debata (12)

Novinárom to povedal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg, podľa ktorého sa ministerskej schôdzky plnohodnotne zúčastní aj šéf americkej diplomacie Rex Tillerson.

Tillerson má podľa Stoltenberga silný osobný záujem na trvajúcej transatlantickej väzbe medzi európskymi spojencami a USA. „Od neho a americkej administratívy nepočujeme len slová, ale vidíme aj konkrétne činy. Spojené štáty teraz zvyšujú svoju vojenskú prítomnosť v Európe,“ pripomenul Stoltenberg.

Ďalší krok

Ministri sú podľa neho pri práci v NATO vždy plne sústredení, bez ohľadu na „špekulácie a fámy“. Americký prezident Donald Trump pred niekoľkými dňami poprel na twitteri špekulácie o tom, že Tillerson bude zo svojej funkcie čoskoro uvoľnený. Podľa amerických médií by ho mal na konci roka vystriedať riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo. Na väčšej vzájomnej spolupráci sa NATO a Európska únia dohodli vlani na summite vo Varšave, predovšetkým v reakcii na ruské počínanie okolo ukrajinskej krízy a na rastúcu hrozbu terorizmu. Odsúhlasených potom bolo celkom 42 konkrétnych spoločných akcií v oblastiach ako boj s kybernetickými útokmi, keď obe organizácie zdieľajú informácie o útokoch či škodlivých softvéroch, či pri postupe voči takzvaným hybridným hrozbám.

Globálne výzvy súčasnosti

„Tento týždeň je naším cieľom urobiť ďalší krok s novým súborom opatrení. Dnes ešte rokovania o nich pokračujú, ale dúfam, že sa rozhodneme s úniou ešte viac spolupracovať,“ povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii.

Vojenská mobilita by podľa neho mala byť „novou vlajkovou loďou“ vzájomnej spolupráce. NATO totiž po tom, čo pre Rusko posilnilo obranu východoeurópskych členských krajín niekoľkými tisíckami vojakov, teraz rieši, ako tieto sily v prípade potreby rýchlo podporiť ďalšími jednotkami. „Naši vojaci a vybavenia musia mať možnosť rýchlo sa presúvať tam, kde ich potrebujeme. Pre našu bezpečnosť je to zásadné,“ upozornil generálny tajomník aliancie. NATO na to podľa neho potrebuje jasnú podporu vlád členských krajín i Európskej únie ako celku. Užšia by podľa Stoltenberga mala byť tiež kooperácia pri riešení teroristických hrozieb.

V utorok budú ministri zahraničia hovoriť aj o globálnych výzvach súčasnosti, vrátane rastúceho napätia na Kórejskom polostrove. V strede ich okrem iného čaká diskusia o aliančnej misii v Afganistane, kde budú existujúce počty vojakov navýšené asi o 3 000. Šéfovia diplomacií krajín NATO prediskutujú tiež to, ako by sa malo zmeniť zapojenie aliancie do širokej medzinárodnej koalície bojujúcej proti Islamskému štátu potom, čo bolo územie ovládané touto organizáciou v Sýrii a Iraku v zásade dobyté.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #Jens Stoltenberg