Tusk: Kľúč k budúcnosti Británie majú v rukách v Dubline

Európska únia odmietne britskú žiadosť o začatie druhej fázy brexitových rokovaní, pokiaľ nebude Írsko spokojné s návrhom Spojeného kráľovstva na budúcu podobu režimu na spoločnej hranici oboch krajín. Predseda Európskej rady Donald Tusk to povedal na tlačovej konferencii po rokovaní s írskym premiérom Leom Vardakarom. Kľúč k budúcnosti Británie majú v rukách v Dubline, povedal Tusk.

01.12.2017 21:27
Leo Vardakar Donald Tusk Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk (vpravo) si podáva ruku s írskym premiérom Leom Vardakarom (vľavo) na tlačovej konferencii v Dubline.
debata (1)

„Dovoľte, aby som to povedal celkom jasne: Pokiaľ bude ponuka Spojeného kráľovstva pre Írsko neprijateľná, bude neprijateľná aj pre EÚ. Chápem, že pre niektorých britských politikov to môže byť ťažko pochopiteľné,“ povedal Tusk. „Toto je dôvod, prečo kľúč k budúcnosti Spojeného kráľovstva – určitým spôsobom – majú v rukách v Dubline, aspoň počas rokovaní o brexite,“ dodal predseda Európskej rady.

Hranica medzi Írskom a Severným Írskom a jej podoba po plánovanom odchode Británie z Európskej únie v marci 2019 je jedným z hlavných sporných bodov v rokovaní Londýna s európskou dvadsaťsedmičkou. Ďalšími dvoma sú finančné vyrovnanie a práva občanov EÚ v Británii a Britov v EÚ po brexite.

Tusk pred týždňom Britániu vyzval, aby do 4. decembra dosiahla pokrok v rokovaniach o sporných bodoch. Ak takýto posun v tomto termíne nepríde, nebude podľa neho môcť úniový summit v polovici decembra rozhodnúť o začiatku diskusie s Londýnom o budúcich obchodných a ďalších vzťahoch.

Írsko chce zabrániť vytvoreniu takzvanej tvrdej hranice, čo by znamenalo zavedenie colnej aj pasovej kontroly. Minister zahraničných vecí Simon Coveney vo štvrtok povedal, že Írsko zrejme nebude musieť v rámci rokovaní o brexite použiť kvôli hraničnému problému veto.

„Myslím že sa to dá stihnúť, ale je na to treba postupovať rýchlejšie a s väčšou pružnosťou než doteraz. Nie sme ešte tam, kde by sme potrebovali byť, ale myslím, že by sa to mohlo v najbližších dňoch podariť,“ povedal o možnosti dosiahnutia dohody o hranici pred summitom.

„Nasledujúcich niekoľko dní bude kľúčových,“ zdôraznil na tlačovej konferencii s Tuskom tiež premiér Leo Vardakar.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Veľká Británia #Donald Tusk #Severné Írsko #Brexit