Summit EÚ-Afrika skončil záväzkami na boj proti prevádzačom migrantov

Dvojdňový summit Európskej únie a krajín Africkej únie skončil v Abidjane ďalšími záväzkami lídrov z oboch kontinentov, že budú bojovať proti prevádzačom migrantov a zločineckým sieťam a proti javom, ako sú prípady predaja utečencov do otroctva.

30.11.2017 18:55
debata (3)

Šéf Africkej únie Moussa Faki na záver schôdzky uviedol, že zhruba 3800 migrantov v Líbyi je teraz nevyhnutné vrátiť do vlasti, pretože žijú v neľudských podmienkach.

Faki spresnil, že má na mysli asi 3800 utečencov predovšetkým zo západnej Afriky, ktorí prebývajú v jednom z utečeneckých táborov pri Tripolise. „A to je len jeden tábor,“ dodal s tým, že líbyjská vláda odhaduje počet obdobných zariadení na 42. „Je ich ale určite viac, hovorí sa o 400 000 až 700 000 afrických utečencoch v Líbyi,“ povedal Faki.

Prezident hostiteľského Pobrežia Slonoviny Alassane Ouattara vyzval počas záverečného zasadania k rýchlej humanitárnej operácii v Líbyi a na boj proti prevádzačom. Jeho guinejský náprotivok Alpha Condé požadoval o zriadenie špeciálnych jednotiek na boj s pašerákmi ľudí, uviedla agentúra AFP.

Cestu podnikajú napriek rizikám

„Títo pašeráci ľudí sú úzko prepojení s mnohými teroristickými sieťami a niekedy poskytujú financie, niekedy sú totožní s tými, ktorí je proti nám vedú vojnu a ktorí každý deň zabíjajú ľudí vo veľkej časti severnej Afriky,“ uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron, podľa ktorého sa na summite rokovalo o „konkrétnych vojenských a policajných akciách“ s cieľom odhaliť a zničiť tieto siete.

Evakuácia migrantov z Líbye by podľa francúzskeho prezidenta mohla začať už v nasledujúcich dňoch či týždňoch. Zásadné pre riešenie otázky migrácie zo subsaharských krajín do Európy je podľa Macrona ale obnovenie stability Líbye.

V stredu oznámili, že Európska únia vytvorí spoločne s Africkou úniou a OSN pracovnú skupinu, ktorá sa bude venovať pohybu migrantov na ceste z Afriky do Európy. Jej úlohou bude zaoberať sa „ich ochranou“ pozdĺž hlavných migračných ciest so zvláštnym zreteľom na Líbyu.

EÚ sa snaží spomaliť riskantné sťahovanie desaťtisícov Afričanov na starý kontinent cez Stredozemné more rozvojovou pomocou a ďalšími prostriedkami, vrátane sprísňovania hraničných kontrol. Mnohí Afričania sa však cítia byť k migrácii donútení kvôli vysokej nezamestnanosti a následkom klimatických zmien, takže podnikajú cestu napriek hrozbe smrti či zneužitia zo strany prevádzačov. Plavbu cez more ich už tisíce neprežili.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Afrika #summit #migranti #prevádzači