Británia sa blíži k dohode s EÚ o írskych hraniciach, píše The Times

Británia sa v rokovaniach o brexite blíži k dohode s Európskou úniou o režime na hranici medzi Írskom a Severným Írskom.

30.11.2017 08:41
debata

Zástupcovia Londýna tento týždeň predložili návrhy, ktoré majú zabrániť vzniku „tvrdej hranice“ medzi Severným Írskom a Írskom, informoval britský denník The Times.

EÚ označila budúci režim na írskej hranici ako jedno z troch hlavných tém, pri ktorých sa musí kompromis v súčasnej fáze rozhovorov o vystúpení Británie z EÚ dosiahnuť najneskôr do polovice decembra, ak majú rokovania postúpiť do fázy rokovaní o usporiadaní budúcich obchodných a iných vzťahov medzi blokom a Britániou.

Vrcholní predstavitelia EÚ sa tiež v januári chystajú navrhnúť dohodu dvojročného prechodného pobrexitového obdobia, píšu londýnske Timesy s odvolaním sa na svoje zdroje. Únia podľa denníka chce na decembrovom summite EÚ prisľúbiť urýchlenie dojednávania prechodnej dohody, ktorá má zachovať existujúce vzťahy EÚ s Britániou.

Ďalšou otázkou prejednávanou v terajších rokovaniach o „rozvode“ je finančné vyrovnanie, kde sa podľa informácií médií a vyjadrení diplomatov z posledných dní zrejme aj rysuje dohoda. Treťou témou sú práva občanov EÚ v Británii a Britov v EÚ po brexite.

Pokiaľ ide o „účet za rozvod“, mala by Británia únii podľa utorkových informácií denníkov The Daily Telegraph a Financial Times zaplatiť okolo 45 až 55 miliarda eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit