BBC: Británia ponúkla na vyrovnanie záväzkov voči EÚ 50 mld. eur

Veľká Británia ponúkla na vyrovnanie svojich záväzkov voči Európskej únii v rámci vyjednávaní o podmienkach jej odchodu z bloku potenciálnu sumu zhruba 50 mld. eur. Vyplýva to z informácií BBC, ktorá o tom informuje v stredu na svojom portáli bbc. com. Konečná dohoda o sume neexistuje, ale Brusel ponuku vo "všeobecnosti prijal", píše bbc.com.

29.11.2017 10:47
Brexit Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (5)

Ponuka bola Bruselu podľa portálu oznámená po minulotýždňovom zasadaní britského kabinetu. S odvolaním sa na informácie denníkov Daily Telegraph a Financial Times pritom BBC dodáva, že sa dosiahla dohoda o tom, ako sa bude výška britských záväzkov kalkulovať. Poznamenáva však, že britská vláda to nepotvrdila a zdroj z vlády uviedol, že vyjednávania pokračujú a zatiaľ ešte neexistuje dohoda. Hovorca hlavného vyjednávača za EÚ Michela Barniera informáciu tiež odmietol komentovať.

Veľká Británia dúfa, že rokovania o brexite sa posunú k otázke obchodných vzťahov, ale EÚ je ochotná o tom vyjednávať iba vtedy, keď uvidí „dostatočný pokrok“ v troch oblastiach – v otázke výšky britských finančných záväzkov, práv občanov krajín EÚ v Británii po brexite a hraníc medzi Severným Írskom a Írskou republikou.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit