V EÚ rastie ochota začleniť krajiny západného Balkánu

Európska únia má stále väčšiu vôľu uvažovať o začlenení krajín západného Balkánu do bloku. Povedal to eurokomisár pre rozšírenie Johannes Hahn v rozhovore pre rakúsky denník Wiener Zeitung. Podľa neho je perspektíva členstva krajín západného Balkánu v EÚ nevyhnutne dôležitá pre udržanie mieru v regióne, pričom to obohatí aj samotnú EÚ.

28.11.2017 14:52
debata (14)

„Medzi členskými štátmi je väčšia ochota hovoriť o rozšírení“ ako ešte pred rokom, naznačil Hahn v rozhovore.

Oficiálnymi kandidátmi na členstvo v EÚ sú teraz Albánsko, Macedónsko a Čierna Hora. O rovnaký status usilujú tiež Bosna a Hercegovina a Kosovo. Pre EÚ je to dôležitý región z hľadiska kontroly imigrácie aj kvôli bezpečnostným hrozbám, ktoré predstavuje údajné zasahovanie Ruska alebo radikálny islam.

Členské krajiny EU si podľa Hahna uvedomili, že „mieru na Balkáne možno dosiahnuť a že je na to potrebná perspektíva členstva v EÚ“.

Západný Balkán s jeho 20 miliónmi obyvateľmi, ktorí chcú rozvíjať svoju prosperitu, je podľa európskeho komisára zároveň veľmi atraktívnym trhom. Nové členské štáty tak nie sú bremenom, ale obohatením, je presvedčený Hahn.

Komisár tiež vyhlásil, že nepodporuje myšlienku viacrýchlostnej Európy, pretože to by podľa neho viedlo k tomu, že sa členské štáty budú vzďaľovať jeden druhému.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #západný Balkán