Nákupy cez internet v EÚ majú byť bez geoblokácie

Nakupovanie cez internet by sa v rámci únie malo zjednodušiť. Európsky parlament, rada a Európska komisia sa totiž dohodli na ukončení neodôvodneného geografického blokovania pre spotrebiteľov, ktorí nakupujú produkty alebo služby cez internet v rámci Európskej únie.

21.11.2017 19:12
debata

Obchodníci tak vo vymedzených prípadoch nebudú môcť žiadať, aby zákazníci platbu uhradili debetnou alebo kreditnou kartou vydanou v inej krajine.

Ako ďalej informuje Zastúpenie Európskej komisie v Slovenskej republike, v nových pravidlách sa vymedzujú tri osobitné situácie, v ktorých neexistujú žiadne objektívne kritériá pre rozdielny prístup k zákazníkom z iných členských štátov únie. Konkrétne ide o predaj tovaru bez fyzického doručenia, predaj elektronicky poskytovaných služieb a predaj služieb poskytovaných na určitom fyzickom mieste. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť do deviatich mesiacov od ich uverejnenia v Úradnom vestníku EÚ, čo by malo poskytnúť dostatočný čas na prípravu aj malým obchodníkom.

„Podarilo sa nám odstrániť ďalšiu prekážku na digitálnom trhu. Ľudia budú mať väčšiu voľnosť pri nákupoch na internete,“ uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek. Ako dodal, vďaka tomuto opatreniu budú mať Európania možnosť nakupovať spotrebiče, lístky na koncert alebo si prenajať auto v celej Európskej únii podobne ako doma. Pre firmy majú byť zase nové pravidlá zárukou väčšej právnej istoty v cezhraničnom podnikaní.

Poslanec Európskeho parlamentu a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec si myslí, že pri budovaní Jednotného digitálneho trhu v Európskej únii je potrebné nájsť kompromis medzi potrebou voľného šírenia dát a informácií a nutnosťou chrániť autorské práva a duševné vlastníctvo firiem a jednotlivcov. Návrh legislatívy o ochrane autorských práv, ktorý predložila Európska komisia, je podľa neho príliš jednostranne zameraný na autorské práva a nezohľadňuje technologický pokrok.

„Nové technológie nás stavajú pred problémy, ktoré pred niekoľkými desaťročiami ani neexistovali. Na jednej strane silnejú hlasy volajúce po úplnej voľnosti šírenia dát, na strane druhej, bez finančných stimulov nebude kvalitný obsah existovať,“ uviedol Štefanec. „Pred prijatím príslušnej legislatívy budeme musieť konzultovať jej prípadné dopady na autorov, používateľov, ako aj na uchovávanie a rozvoj európskej kultúry ako celku,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #internet #geoblokácia