Praha vypadla zo súboja o úniovú bankovú agentúru v prvom kole, dostane ju Paríž

Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) sa po odchode Británie z Európskej únie presťahuje do Paríža. Rozhodlo o tom dnes 27 úniových krajín. Z diplomatických informácií vyplýva, že rovnako ako pri predchádzajúcom výbere nového sídla liekovej agentúry rozhodlo nakoniec pri rovnosti hlasov medzi Parížom a Dublinom žrebovanie. Praha, ktorá mala o EBA tiež záujem, sa nedostala ani do druhého kola hlasovania.

20.11.2017 20:12 , aktualizované: 20:57
debata (18)

Po neúspechu Bratislavy, ktorá sa uchádzala o Európsku agentúru pre lieky (EMA), tak nebude krajina zo stredu alebo východu Európskej únie hostiť ani jednu z dvoch únijových agentúr, ktoré teraz sídlia v Londýne.

Česko aj Slovensko sa pritom pred pondelkovým rozhodovaním spoliehali na princíp geografickej rovnováhy, podľa ktorého mala byť aspoň jedna z agentúr umiestnená mimo západných krajín únie.

V druhom kole hlasovania, kedy vypadol Frankfurt nad Mohanom, mal podľa informácií ČTK veľmi blízko k víťazstvu Dublin, chýbal mu iba jeden hlas. Nakoniec sa ale inštitúcie s asi 190 zamestnancami presunie do Paríža, rozhodla náhoda.

Boli sme blízko

„Ukazuje to, že z tých ‚nových‘ členských štátov to bola práve ČR a Slovensko, ktoré sa ocitli tak blízko druhému kolu. To možno samo o sebe vidieť ako dobrý výsledok,“ povedal novinárom po vyradení Prahy český štátny tajomník pre EÚ Aleš Chmelař .

Česi a Slováci sa v bitke o agentúry vzájomne podporovali. Chmelař mrzí, že sa krajinám zo stredu a východu EÚ nepodarilo lepšie lobovať za svoje kandidatúry. „Nás by uspokojilo prakticky každé riešenie, ktoré by bolo vyvážené,“ poznamenal. Výsledok je tak podľa neho príležitosťou pre členské krajiny zamyslieť sa nad tým, ako by mala ona geografická vyváženosť v rámci EÚ vlastne vyzerať.

Praha podľa neho dostala v prvom kole voľby všetky body, s ktorými počítala a o ktorých diplomati predpokladali, že je to dostatočný počet k postupu. „Vzhľadom k distribúcii bodov to bohužiaľ nestačilo. Bolo to veľmi tesné. Keby jeden štát hlasoval inak, tak sme mohli byť v druhom kole,“ povedal.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #banková agentúra