Bratislava nevybojovala liekovú agentúru, zvíťazil Amsterdam

Nádej na získanie Európskej liekovej agentúry (EMA) vystriedalo sklamanie, Bratislava prehrala súboj o jej sídlo. Najprestížnejšia európska agentúra sa z Londýna bude sťahovať do Amsterdamu. V poslednom kole získali rovnaký počet hlasov Amsterdam a Miláno, o víťazovi nakoniec rozhodol žreb. Slovensko tak zostáva krajinou, v ktorej nesídli žiadna agentúra EÚ.

20.11.2017 07:03 , aktualizované: 22:22
liekova agentura Foto: ,
Sídlo Európskej liekovej agentúry v Londýne.
debata (244)

Hlasovali predstavitelia 27 členských krajín Európskej únie. Keďže Slovensko sa podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera hlasovania zdržalo, z 26 hlasov išlo po trinásť obom krajinám. Rozhodnúť tak muselo žrebovanie.

„Bola to veľká priehľadná guľa s dvoma malými žrebmi a mne pripadlo ich vytiahnuť,“ opísal spôsob, ako sa po dvoch kolách napätého hlasovania nakoniec o oboch agentúrach rozhodlo, Maati Maasikas, námestník ministra pre európske záležitosti teraz predsedníckeho Estónska. Práve on teda nakoniec víťaza v oboch prípadoch „vylovil“.

Použitý spôsob výberu nových sídiel únijových agentúr je podľa neho ale napriek tomu vylepšením proti doterajšej zvyklosti, pri ktorej sa diplomati o podobných témach v zásade dohadovali za zatvorenými dverami medzi sebou.

Celkovo sa o EMA uchádzalo 16 miest, Malta, Chorvátsko a Írsko svoje ponuky stiahli. Bratislava súperila napríklad s Amsterdamom, Barcelonou, Kodaňou, Dublinom, Viedňou či Štokholmom. Agentúra má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva dohľad nad ich bezpečnosťou a hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle.

Uškodil nám mohlo neuznávanie zväzkov gejov a lesieb

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker neskrýval sklamanie. „Bratislava skončila v hlasovaní štvrtá, a teda sme nepostúpili iba tesne, a to, samozrejme, zamrzí. Som sklamaný, že do druhého kola nepostúpili najlepšie ponuky a rovnako ani jedna krajina z nových členských štátov," povedal minister. Slovensko od samého začiatku podľa neho zastávalo názor, že má byť zohľadnené geografické kritérium tak, ako ho požadovali samotné členské krajiny. "Nakoľko v druhom a treťom kole nebola žiadna krajina, ktorá by zohľadňovala geografické kritérium, preto Slovensko nepodporilo žiadnu z postupujúcich krajín,“ povedal po hlasovaní Drucker s tým, že sa chce poďakovať krajinám V4 a ostatným členským štátom, ktoré nás podporili.

Podľa Štefana Krchňáka, člena Slovenskej lekárnickej komory a člena za Slovensko v PGEU (Pharmaceutical Group of European Union) – organizácie, ktorá zastupuje lekárnikov v Európe, je naša prehra skôr o lobingu. „Odborne je ťažké povedať, prečo sme agentúru nedostali, keďže politicky sme boli najlepšou lokalitou. Potom to museli byť naozaj nejaké zákulisné lobistické ťahy, prečo Bratislavu nezvolili,“ myslí si.

Krchňák nepochybuje o tom, že Londýnu sa nevyrovnané žiadne iné mesto, ale mobilita odborníkov v rámci EÚ je bezproblémová a prakticky by mali vedieť pracovať z hociktorého miesta v EÚ. Preto si myslí, že mohli zavážiť aj hlasy zamestnancov, ktorí si presadili, kde chcú fungovať a žiť. A Bratislava to nebola.

Hoci denník Financial Times nedávno Bratislavu spolu s Milánom označil za horúcich kandidátov na jej získanie, jedným zo slabých miest sa ukazovali práva gejov a lesieb. Slovenské zákony zväzky rovnakého pohlavia a ani adopciu detí u nich neuznávajú. Prekážalo to najmä zamestnancom EMA, ktorí v prieskume túto skutočnosť označili za prekážku a Slovensko zaradili do najhoršej kategórie. Časť personálu, ktorý sa hlási k homosexuálnej komunite, sa dokonca obrátil listom aj na Európsku komisiu.

Ďalšou výhradou bolo cestovanie

Minister Drucker pritom na nedávnej návšteve v Bruseli sľuboval, že takéto dvojice u nás problém mať nebudú. Pravdou však je, že LGBTI páry by mohli mať problém napríklad, ak by jeden z nich skončil v nemocnici. Podľa slovenskej legislatívy by lekári druhého partnera nemali pustiť k nemu a ani by ho nemohli informovať o zdravotnom stave, lebo podľa našich zákonov nemá ako preukázať, že je rodinný príslušník. Komplikovaná situácia by bola s rodinami, ktoré by prišli na Slovensko s osvojenými deťmi. Naše úrady by mali chaos v tom, ako uznať rodné listy detí párov rovnakého pohlavia.

EMA mala voči bratislavskej adrese výhrady aj pre cestovanie. Vo svojom hodnotení ponúk kritizovala nedostatočné dopravné spojenie so zvyškom Európy.

Európska lieková agentúra sa považuje za najvýznamnejšiu inštitúciu spomedzi ďalších 40 európskych agentúr. Pracuje v nej 900 zamestnancov a každý rok ju navštívi približne 35-tisíc regulačných pracovníkov a vedcov. Zohráva významnú úlohu v schvaľovaní nových liekov predávaných na európskom trhu. Jej ročný rozpočet je 300 miliónov eur.

Rezort zahraničia: Dôležitý signál neprišiel

Ešte pred podvečerným hlasovaním stiahli svoju kandidatúru na sídlo EMA tri krajiny. Bratislava, ktorá patrila medzi favoritov, tak mala v hlasovaní 15 protikandidátov.

O sídlo EMA prestala mať záujem Malta, Chorvátsko a Írsko.

Slovenský rezort diplomacie netají sklamanie z toho, že naša kandidatúra v hre o získanie Európskej liekovej agentúry (EMA) neuspela napriek vynikajúcej ponuke, ktorú predložili spoločne s ministerstvom zdravotníctva.

„Sme presvedčení, že občania EÚ z novších členských štátov očakávali dôležitý signál, že aj nové členské štáty dostanú príležitosť preukázať pripravenosť hostiť takú dôležitú agentúru ako je EMA. Žiaľ, nevyužila sa možnosť prijať také rozhodnutie, aby bolo aplikované rovnomerné rozmiestnenie podľa geografického princípu,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko. Ako dodal, život ide ďalej a „nám nezostáva iné, len počkať si na meno víťaza a vysloviť presvedčenie, že bude dôstojným sídlom agentúry, a že vytvorí všetky podmienky na to, aby bolo ďalšie fungovanie EMA bezproblémové.“

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker v Bruseli ešte pred hlasovaním poznamenal, že prípadné víťazstvo Bratislavy by bolo pre Slovensko významné. „Bolo by veľkým stimulom v oblasti podpory vzdelávania, vedy a výskumu a ani nehovorím o základných ekonomických prvkoch,“ upozornil novinárov. Bratislava podľa neho prišla s kvalitnou ponukou. „Dnes máme obrovský ekonomický a diplomatický tlak, sú tu silné kandidatúry, niektoré sa vzdali v prospech iných.“ Uvidíme po hlasovaní, "poznamenal. Pokiaľ Slovensko EMA nezíska, bolo by to pre Druckera neúspechom a sklamaním.

Iniciatíva Inakosť po správe o neúspechu Bratislavy vydala stanovisko, v ktorom uvádza, že „príchod investícií s vyššou pridanou hodnotou (R&D centrá, technologické a dizajnérske centrá) ohrozuje fakt, že medzinárodné firmy si môžu rozmyslieť, či investujú v krajine, kde časť ich zamestnancov nemá vôbec uznané svoje rodiny, keď navyše o pár kilometrov ďalej, v Česku, v Maďarsku alebo v Chorvátsku takýto problém nemajú“.

Korčok si nie je vedomý, že by Slovensko v kandidatúre o EMA niečo podcenilo

Štátny tajomník zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok zagratuloval Holandsku k získaniu Európskej liekovej agentúry, aj keď ho mrzí, že víťazom sa nestalo Slovensko. „Ale gratulujem Amsterdamu. Bude to dobré miesto. Tak, ako by bola Bratislava. Kandidovalo 16 krajín. To nie je útecha, víťaz však môže byť len jeden. Teší ma, že sme bojovali, a nie som si vedomý toho, že sme niečo podcenili či neurobili v intenzívnom lobingu. Naopak, klobúk dolu pred ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom. Je to bojovník,“ uviedol Korčok, ktorý je momentálne v Mjanmarsku na zasadnutí ministrov zahraničných vecí Ázie a Európy (ASEM).

Výsledok podľa Korčoka tiež ukazuje, že aj v Európskej únii sú národné záujmy, a nehovoriac ekonomické, “až” na prvom mieste. „Život v Únii je aj o tom, že raz je prehlasovaný jeden, inokedy druhý. Takýmito skúsenosťami musíme prejsť, tak ako všetci,“ dodal Korčok a poďakoval sa všetkým, ktorí dali Slovensku hlasy a takisto sa poďakoval tímu za odvedenú kampaň. Zároveň vyzval kritikov, aby neboli malicherní.

Tusk: Zvíťazí európska dvadsaťsedmička

Podľa šéfa summitov EÚ Donald Tusk „nech už bude výsledok akýkoľvek, skutočným víťazom je EÚ 27. Zorganizovaná a pripravujúca sa na brexit“. Napísal na twitteri.

Tajným hlasovaním vyvrcholili v pondelok podvečer v Bruseli týždne intenzívneho lobovania a uzatvárania dohôd o podpore.

© Autorské práva vyhradené

244 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Európska lieková agentúra