EÚ potrebuje silnejšie vedenie, povedal Kiska v Európskom parlamente

Slabina súčasnej Európskej únie spočíva v tom, že to príliš často vyzerá, ako by protieurópski populisti a extrémisti porážali tradičných politikov vďaka svojej bezhraničnej sebadôvere a zápalu pre vec. V prejave pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) to povedal slovenský prezident Andrej Kiska. "Potrebujeme silné vedenie, viac dôvery a oddanosti, keď konáme a hovoríme v mene EÚ," dodal. Bol to prvý príhovor slovenského prezidenta na pôde EP od vstupu krajiny do EÚ v roku 2004. Pred Kiskom pred európskymi poslancami vystúpil ešte v máji 2001 Rudolf Schuster.

15.11.2017 11:55 , aktualizované: 12:49
debata (62)

Únia podľa Kisku nie je potápajúcou sa loďou, ani nepotrebuje radikálnu reformu spôsobu fungovania. „Tie najpálčivejšie problémy môžu byť vyriešené tým, že dokončíme, čo sme pred rokmi začali. Platí to pre eurozónu, Schengen alebo jednotný trh,“ uviedol Kiska. Európska únia sa podľa neho potrebuje tiež premeniť v mocnejšieho globálneho hráča a nemala by upustiť od ďalšieho rozširovania sa.

Kiska pripomenul, že Slovensko si o dva dni pripomenie výročie nežnej revolúcie, keď krajina urobila „prvé kroky k demokracii“. Slovensko je podľa neho teraz hrdou, slobodnou a demokratickou krajinou, ktorej občania môžu voľne cestovať po EÚ a používať rovnakú menu ako krajina z opačnej strany niekdajšej železnej opony. „Nič z toho by nebolo možné bez príťažlivej sily a prosperity európskeho projektu,“ povedal Kiska. Úspech Slovenska je úspechom európskej integrácie, dodal.

Kiska tiež poznamenal, že vo svetle „úplného pesimizmu“ posledných rokov je takmer nepatričné ​​hovoriť o úspechu. Pochybnosti o schopnosti EÚ čeliť krízam a prekonať súčasné ťažkosti sú podľa neho prehnané, ale neznamená to, že by neboli nebezpečné. „Nie som tu teda preto, aby som zľahčoval nebezpečenstvo populizmu, nacionalizmu a extrémizmu, ktoré podporuje nespokojnosť v našej spoločnosti a prehlbuje profesionálne riadená propaganda,“ dodal prezident. Kiska tiež zdôraznil, že nechce podceňovať dôsledky odchodu Británie z EÚ, ani skutočné výzvy, ktoré treba riešiť, ako sú menová únia alebo ochrana hraníc.

Slovenský prezident odmietol názor, že v „architektúre EÚ sú podstatné chyby, ktoré nás dovedú do chmúrnej budúcnosti“. Odsúdil tiež „obľúbené“ zvaľovanie viny na Brusel vo chvíľach, keď je potrebné zakryť niektoré akútne domáce politické problémy.

Kiska tiež vyzval na spoločný postup proti bezprostrednej a nebezpečnej hrozbe, ktorou je podľa neho ruská propaganda a informačná vojna. „Propaganda má skutočné účinky na naše každodenné životy, utvára náladu v EÚ a ovplyvňuje postoje občanov,“ povedal Kiska. Rusko je vo svojej snahe destabilizovať Európu stále trúfalejšie a je pripravené využiť na tento účel každú situáciu, uviedol slovenský prezident, ktorý sa na záver svojho prejavu v angličtine dočkal ovácií.

Kiska sa počas jednodňovej pracovnej cesty stretne na rokovaní aj s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim, slovenskými europoslancami a eurokomisárom Marošom Šefčovičom.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Štrasburg #Európsky parlament #Andrej Kiska