Brusel stále čaká na záväzky Londýna

Šieste kolo s veľmi neistým výsledkom. V Bruseli sa opäť stretli vyjednávači Británie a EÚ, aby sa na dvojdňovom rokovaní pokúsili dotiahnuť rozhovory o podmienkach brexitu. Bez predbežnej dohody o rozvodovej zmluve vrátane finančného vyrovnania sa vyjednávania neposunú do druhej fázy - teda k rokovaniam o budúcich vzťahoch Británie a EÚ, o ktoré žiada Londýn.

10.11.2017 10:00
Brexit Foto: ,
Británia a EÚ sa stále nedohodli na podmienkach rozvodovej zmluvy.
debata

Európska dvadsaťsedmička už na októbrovom summite rozhodla, že pokrok v rozhovoroch ani po piatich kolách rokovaní nebol dostatočný. Svoj postoj môže prehodnotiť na decembrovom summite. Podľa portálu Politico však Londýn nemôže rátať s tým, že do konca roka sa vyjednávania posunú do fázy, do ktorej sa chce dostať. Vyplýva to z harmonogramu rokovaní na tri nasledujúce týždne, ktorý rozvrhol hlavný vyjednávač za EÚ Michel Barnier.

Od Londýna sa podľa portálu Politico stále čaká písomná záruka, že Británia dodrží svoje finančné záväzky, ktoré má voči EÚ, tak ako to sľúbila premiérka Theresa Mayová. Tá síce dala najavo, že Londýn dodrží svoje záväzky. Špekulovalo sa o sume 20 miliárd eur, čo je však výrazne nižšia suma, s akou podľa neoficiálnych údajov počíta EÚ. Nejde len o financie do rozpočtu EÚ či vyplácanie budúcich dôchodkov britských úradníkov, ktorí pôsobili v inštitúciách EÚ. Otázne sú napríklad aj dlhodobé záväzky po roku 2020, ako sú spoločné záruky za rôzne pôžičky.

Mayová prišla o ďalšieho člena vlády

Kabinet britskej premiérky Theresy Mayovej prišiel počas jedného týždňa už o druhého člena. Ministerka pre medzinárodný rozvoj Priti Patelová podala demisiu po tom, čo vyšlo najavo, že mala dvanásť neoficiálnych a utajených schôdzok s izraelskými politikmi.

Svoj krok zdôvodnila tým, že jej správanie nezodpovedalo „vysokým štandardom, ktoré sa očakávajú“ na jej pozícii. Patelovú nahradí Penny Mordauntová. Prípad Patelovej, zástankyne brexitu, môže ešte viac oslabiť menšinovú vládu Mayovej.

Minulý týždeň pre obvinenia zo sexuálneho obťažovania rezignoval minister obrany Michael Fallon.

Zdroj: SITA

Doteraz neboli uzavreté ani ďalšie dve základné oblasti, ktoré sa týkajú rozvodovej zmluvy. EÚ trvá na predbežnej dohode o ochrane práv občanov EÚ v Británii po brexite, ďalej sa rokuje aj o budúcom hraničnom režime medzi Írskom a Severným Írskom. V týchto oblastiach sú však EÚ a Londýn bližšie k dohode ako v prípade financií.

Na októbrovom summite síce šéfovia 27 štátov EÚ (podobne ako Mayová) vyzvali na rýchly posun v rokovaniach tak, aby v decembri mohli prejsť do ďalšej fázy. No diplomati už teraz nevylučujú, že rozhodnutie o posune rokovaní nepadne automaticky a začiatok rozhovorov o nových vzťahoch sa opäť oddiali. Čas na dohodu sa kráti, rokovania by sa mali uzavrieť najneskôr o rok.

Dvadsaťsedmička sa v októbri zároveň rozhodla, že sa začne pripravovať na diskusiu o tom, čo v druhej časti rokovaní chce. Na decembrovom summite by šéfovia štátov mohli na základe vnútorných konzultácií zadať Európskej komisii vypracovanie konkrétneho mandátu pre hlavného vyjednávača EÚ.

Týkať sa bude zrejme rokovaní o prechodnom období, ktoré už teraz žiada Británia, a rámca budúcich obchodných vzťahov a hospodárskej spolupráce, ako aj spolupráce v oblasti bezpečnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit