Ivan Korčok sa stretol s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom

V rokovaniach o brexite sa dostávame do kritického obdobia, keď je čas mimoriadne cennou a drahou komoditou. Máme dni, možno týždne na to, aby sme sa posunuli v rokovaniach, ak chceme dodržať časový rámec a mohli začať hovoriť o prechodných obdobiach a budúcich vzťahoch. Povedal to po stretnutí s hlavným vyjednávačom EÚ Michelom Barnierom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.

31.10.2017 14:50 , aktualizované: 15:34
debata (2)

Rokovací tím EÚ pre brexit navrhol Británii termíny ďalších kôl rozhovorov, ktorých program by mal byť upresnený v najbližších dňoch. Novinárom to v utorok povedal hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

„Sme pripravení zrýchliť rokovania. Navrhli sme tri termíny pre následné kolá rokovaní. V priebehu hodín či dní máme dohodnuté stretnutie s britskou delegáciou, na ktorom si upresníme termíny. Bude upresnený program aj obsah týchto rokovaní,“ uviedol Barnier po stretnutí so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničia Ivanom Korčokom.

K intenzívnemu pokračovanie diskusií vyzvali pred necelými dvoma týždňami šéfovia štátov a vlád 27 únijových krajín tak, aby bolo možné v decembri na únijovom summite konštatovať dostatočný pokrok umožňujúci začať rokovať aj o budúcnosti vzájomných vzťahov.

Barnier navštívil Bratislavu, kde sa stretol aj s ministrom financií Petrom Kažimírom. Korčok pripomenul, že rokovania sú mimoriadne náročné, dostatočný pokrok nemohli odobriť ani lídri európskej dvadsaťsedmičky. Rokovania teda nepostúpili do druhej fázy, ktorá sa týka obchodu. Progres najlepšie vidno v téme práv občanov.

Korčok: Záväzky Veľkej Británie voči EÚ siahajú za horizont odchodu

„Veľká Británia deklarovala svoju pripravenosť rešpektovať záväzky, ktoré sa týkajú rozpočtového obdobia do roku 2020. Záväzky sú však oveľa širšie. Na to, aby sme dosiahli dohodu o brexite, potrebujeme mať viac detailov aj o finančných záväzkoch," povedal Korčok s tým, že nejde o účet za odchod, ale je faktom, že Británia ako člen EÚ prevzala na seba záväzky a tie siahajú za horizont odchodu. Korčokove slová potvrdil aj Barnier. „Záväzky 28 krajín musia ostať záväzkami 28 krajín,“ povedal.

Barnier pripomenul, že ide o absolútne jedinečné rokovania, ktoré budú mať obrovské sociálne, právne a technické dôsledky. EÚ27 a euróspke inštitúcie sú podľa hlavného vyjednávača jednotné a verí, že Únia ostane jednotná aj po odchode Londýna.

Jedna vec je podľa Barniera istá. „29. marca 2019 o polnoci bude Veľká Británia treťou krajinou,“ povedal hlavný európsky vyjednávač. Otázka je, či Británia odíde s dohodou alebo bez dohody. Podľa vlastných slov si on osobne dohodu želá, ale zároveň dodal, že nie je ani optimista, ani pesimista, ale je odhodlaný. „Na to, aby mohlo dôjsť k dohode, na to treba dvoch,“ dodal Barnier. V prieebehu najbližších dní bude podľa neho jasnejšie ako a kedy budú rokovania pokračovať.

Barnier je na svojej druhej návšteve Bratislavy, odkedy je vo funkcii hlavného európskeho vyjednávača. Je to v rámci jeho druhého turné po európskych krajinách. Barnier vedie rokovania o brexite, ktoré nepostupujú tak rýchlo, ako si Brusel želá. Lídri na októbrovom summite mali potvrdiť pokrok v rokovaniach do druhej fázy, teda o obchodných otázkach, Barnier to však premiérom a prezidentom neodporučil. Únia sa na obchodné rokovania pripravuje, nerokuje však s Londýnom. Najväčšie problémy sú spojené s finančnými otázkami, podľa medializovaných informácií by mala Británia doplatiť záväzky vo výške 60 až 100 milárd eur, Británia to ale odmieta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Korčok #Brexit #Michel Barnier