Juncker: EÚ chce s Britániou uzavrieť férovú dohodu

Európska únia chce s Londýnom uzavrieť férovú dohodu o takzvanom brexite. Tí, ktorí sa usilujú o odchod z európskeho bloku bez dohody, nemajú v Európskej komisii priateľov. Na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu to v utorok povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Podľa predsedu Európskej rady Donalda Tuska záleží len na Británii, ako rokovania o brexite dopadnú.

24.10.2017 11:02
Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
debata (9)

„Chcel by som povedať, že (Európska) komisia nevyjednáva v nepriateľskom duchu. Chceme dohodu. Tí, ktorí dohodu nechcú, nemajú v komisii priateľov. Chceme férovú dohodu,“ povedal europoslancom Juncker.

Európsky parlament v utorok v Štrasburgu začal rokovací deň diskusiou o záveroch summitu EÚ z minulého týždňa, na ktorom šéfovia štátov a vlád EÚ rokovali okrem iného práve o pokrokoch v brexitových rozhovoroch s Londýnom.

Podľa Tuska je teraz úplne na Britoch, ako rokovania o ich vystúpení z európskeho bloku dopadnú, či bude na ich konci „dobrá dohoda, žiadna dohoda či žiadny brexit“. Tusk tiež vyzval k jednote európskej dvadsaťsedmičky tvárou v tvár britskému odchodu.

Rokovania zatiaľ postupujú pomaly

Nedostatočný pokrok pri rokovaní o brexitu kritizoval napríklad predseda najsilnejšej frakcie v parlamente, Európskej ľudovej strany, Manfred Weber. Tí, ktorí v Británii presadzujú opustenie únie, podľa neho nemajú pre budúcnosť svojej krajiny žiadny plán.

Prezidenti a premiéri dvadsiatich siedmich krajín EÚ sa minulý piatok v Bruseli rozhodli začať vnútornú prípravnú diskusiu týchto štátov pred rokovaniami s Britmi o podobe vzájomných vzťahov po brexite. Britská premiérka Theresa Mayová vtedy vyhlásila, že je ohľadom budúcej dohody „pozitívna a optimistická“.

Británia by mala Európsku úniu opustiť v marci 2019 a brexitové rozhovory sa zatiaľ týkajú podmienok tohto odchodu, okrem iného zachovania práv únijových občanov, situácie na hranici medzi Írskou republikou a Severným Írskom a vyrovnanie britských finančných záväzkov voči zvyšku EÚ.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Veľká Británia #Jean-Claud Juncker #Brexit