FAZ: Skľúčená Mayová prosila Junckera o pomoc s brexitom

Skľúčená britská premiérka Theresa Mayová prosila predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera o uľahčenie odchodu Británie z EÚ, napísal nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

23.10.2017 15:09
Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
debata (1)

Okolie Mayovú obvinilo z úniku informácií Junckerovho šéfa štábu, ten však poprel, že čokoľvek vyzradil aj že Juncker takto o Mayovej hovoril. Hovorca Mayovej odmietol záležitosť komentovať.

Hovorca Mayovej na otázku oznámil, že sa nebude vyjadrovať k článku, ktorý neobsahuje žiadne citácie. Odkázal na oficiálne vyhlásenie vydané po stretnutí, podľa ktorého bol rozhovor Mayovej a Junckera „konštruktívny a priateľský“.

Informácie z údajne narýchlo usporiadanej večere medzi Mayovou a Junckerom v Bruseli z minulého pondelka prinieslo nedeľňajšie vydanie rešpektovaného nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vyniesol ich Junckerov šéf štábu, nemecký právnik Martin Selmayr, tvrdí bývalý šéf kancelárie Mayovej Nick Timothy. Podľa neho ide o ďalší dôkaz, že sa niektorí v Bruseli snažia, aby rokovania o brexite neskončili dohodou alebo len takou, ktorá Britániu potrestá.

Selmayr na twitteri všetky obvinenia poprel. Nič vraj nevyzradil a Juncker nikdy nehovoril o Mayovej tak, ako píše FAZ. Šéf úniovej exekutívy ani Selmayr nechcú Mayovú oslabiť ani postihnúť Britániu za odchod z dvadsaťosmičky, dodal vplyvný bruselský úradník. Selmayr čelil obvineniam, že sa v prospech FAZu sa dopustil indiskrétnosti už v apríli, keď sa s Mayovou zišiel na Downing Street.

FAZ uviedol, že Juncker po večeri charakterizoval Mayovú ako skľúčeného človeka s kruhmi pod očami. Premiérka sa vraj obáva, že ju kvôli problémom s brexitem zvrhne domáca opozícia. Údajne preto prosila Junckera, aby jej dovolil väčší manévrovací priestor pri rokovaní o opustení EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Claude Juncker #Brexit #Theresa Mayová