Hľadanie dohody s Britmi zaberie viac času

Trvá to dlhšie, ako obe strany čakali. Rokovania o rozvode medzi EÚ a Britániou sa ešte nedostali do bodu, keď sa začne hovoriť o tom, ako by mal vyzerať ich budúci partnerský vzťah.

20.10.2017 10:39 , aktualizované: 19:33
Angela Markelová, summit EÚ Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na pracovných raňajkách na summite EÚ v Bruseli.
debata (1)

V Bruseli o tom rozhodli lídri 27 štátov EÚ. Tí sa však zároveň dohodli, že si začnú chystať svoje pozície pre druhú fázu rokovaní s Londýnom. O budúcej obchodnej zmluve a ďalších oblastiach spolupráce medzi EÚ a Britániou sa začne rokovať zrejme až na budúci rok. Dvadsaťsedmička o tom rozhodne na summite v decembri, keď posúdi, či sa v rozhovoroch o rozvodovej zmluve dosiahol dostatočný pokrok.

„Hoci pokrok nebol dostatočný, neznamená to, že vôbec nijaký nenastal,“ povedal na summite EÚ šéf Európskej rady Donald Tusk. Lídri 27 štátov sa dohodli, že rozhovory musia pokračovať tak, aby sa do ďalšej fázy mohlo postúpiť čo najskôr. V decembri by mal vyjednávač za EÚ Michel Barnier mať hotový výsledok vnútornej prípravnej diskusie, ktorá bude základom pre jeho mandát na diskusiu o budúcich vzťahoch.

Podľa britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorá vyzývala na rýchly posun v rokovaniach, Británia a EÚ majú „rovnaký cieľ“ – chrániť práva občanov EÚ v Británii a britských občanov v EÚ. V otázke budúceho hraničného režimu medzi Írskom a Severným Írskom zdôraznila, že v záujme mierového procesu nesmie vzniknúť „tvrdá hranica“. Citlivou otázkou, pre ktorú lídri odložili rokovania o budúcej obchodnej zmluve, sú však peniaze a finančné vyrovnanie britských záväzkov. Mayová však odmietla novinárom jasne povedať, či Londýn svoju ponuku zvýši, prípadne či dosiahne 60 miliárd eur. Také sú podľa neoficiálnych informácií špekulácie o výške rozvodového účtu.

Slovenský premiér Robert Fico uviedol, že lídri sa dohodli, že o konkrétnych číslach nebudú hovoriť, zdôraznil však, že Británia a dvadsaťsedmička majú diametrálne odlišné názory na rozvodový účet. Zopakoval tiež postoj, že brexit nemôže byť víťazstvom Británie. „Želám si také vyrokovanie podmienok, že to neohrozí vzájomný obchod, ľudí ani finančný život EÚ, pretože brexitom odchádza mimoriadne silná ekonomika,“ povedal Fico.

Podľa britského veľvyslanca na Slovensku je čas posunúť rozhovory do druhej fázy a dať občanom i podnikateľom istoty, ktoré potrebujú. „Od začiatku rokovaní sme urobili značný pokrok, a to aj v otázke finančného vyrovnania. Určite však chápete, že úplne presné podmienky finančného vyrovnania sa môžu dohodnúť len vtedy, keď bude jasnejšia predstava o budúcnosti vzťahov medzi EÚ a Veľkou Britániou. Čísla, ktoré sa v súvislosti s finančným vyrovnaním spomínajú, nie sú malé. Okrem toho sa často opakuje odkaz o potrebe potrestať Spojené kráľovstvo. Preto je správne, aby sa rozhovory o financiách viedli paralelne s dôležitými vyjednávaniami o budúcom vzťahu. Čas nám beží všetkým. My si myslíme, že je načase, aby sme postavili záujmy ľudí nad politický proces,“ uviedol britský veľvyslanec na Slovensku Andy Garth.

Ak sa v decembri rozhodne o posune do ďalšej fázy rokovaní, diskutovať sa bude aj o podobe prechodného obdobia, ktoré žiada Británia. „Na začiatku bola možno ambícia, že všetko sa dohodne za dva roky, ale teraz je jasné, že sa to nepodarí. Myslím si, že všetko smeruje k tomu, že súčasťou výstupovej dohody bude aj časť o prechodnom období, počas ktorého sa dokončia rozhovory o budúcich vzťahoch,“ povedal pre Pravdu analytik pražského inštitútu Europeum Vladimir Bartovic.

V súvislosti s brexitom lídri dvadsaťsedmičky diskutovali aj o sťahovaní dvoch agentúr EÚ z Londýna. O sídlo väčšej z nich – Európskej agentúry pre liečivá – sa uchádza 19 miest vrátane Bratislavy. Fico po rokovaní pripomenul, že Slovensko nemá ešte žiadnu inštitúciu EÚ a pri rozhodovaní o sídle agentúry by sa mala zachovať geografická rovnováha. Aspoň jedna z londýnskych agentúr by sa mala sťahovať do strednej či východnej Európy. „Sme v hre,“ povedal Fico s tým, že ponuka Slovenska splnila všetky technické a kvalitatívne kritériá. „Predložili sme veľmi dobrý projekt a ak porovnám projekty iných krajín, myslím si, že náš projekt je jeden z najlepších,“ odpovedal Fico aj otázku holandského novinára. O sídle agentúry sa bude rozhodovať 20. novembra.

Lídri celej EÚ vrátane Británie sa zaoberali aj posilňovaním spolupráce v oblasti obrany a migráciou. Slovensko sa podľa Fica hlási k posilnenej spolupráci v oblasti obrany, o čom by mala vláda rozhodnúť do polovice novembra. Súvisí to aj so záujmom Slovenska byť súčasťou tzv. jadra krajín, ktoré medzi sebou užšie spolupracujú. „Ak sa hlásime k účasti v jadre, pretože pravdepodobne nezabránime tomu, že niektoré krajiny budú chcieť ísť v integrácii rýchlejšie, musíme pri tom byť. Preto je posilnená obranná spolupráca pre nás dôležitá,“ dodal Fico. V súvislosti s migráciou lídri EÚ opäť odložili dohodu o reforme európskeho azylového systému, konsenzus sa pokúsia nájsť v prvom polroku budúceho roka. Na rozvojové projekty do fondu pre Afriku Slovensko poskytlo 600-tisíc eur. Podľa Fica sa tiež uvažuje o príspevku vo výške milión eur, ktoré by mali pomôcť zmierniť migračný tlak.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #summit EÚ #Brexit