Dohoda o ochrane dát medzi EÚ a USA prešla prvou kontrolou

Dohoda označovaná ako Štít EÚ-USA na ochranu súkromia funguje po prvom roku dobre, uviedla vo svojej stredajšej správe Európska komisia (EK). Stále je však podľa nej čo zlepšovať. Cieľom dohody je chrániť osobné údaje osôb v EÚ odovzdávané spoločnostiam v USA na komerčné účely.

18.10.2017 15:42
debata (1)

Správa je úľavou pre viac ako 2400 spoločností, ktoré sa pripojili k programu, vrátane firiem Google, Facebook a Microsoft. Najmä preto, že dohodu už napadli na súde aktivisti zaoberajúci sa ochranou súkromia, poznamenala agentúra Reuters.

Komisia uskutočnila prvú ročnú revíziu dohody v septembri, aby sa uistila, že Spojené štáty plnia svoje sľuby, že budú lepšie chrániť dáta o európskych občanoch pri ich presune cez Atlantik. Podľa správy štít zabezpečuje primeranú úroveň ochrany. Komisia ale požiadala Washington, aby zlepšil niektoré postupy, bol aktívnejší pri sledovaní, ako firmy dohodu dodržiavajú a tiež posilnil ochranu súkromia v rámci kontroverznej časti zákona o zabezpečovaní informácií o činnostiach cudzej moci (FISA).

"Transatlantický prenos údajov je pre našu ekonomiku nevyhnutný. Je ale potrebné zabezpečiť, aby sa dodržalo základné právo na ochranu údajov aj potom, čo osobné údaje opustia úniu. Z nášho prvého preskúmania vyplýva, že štít funguje dobre, ale že je tu určitý priestor na zlepšenie, "uviedla vo vyhlásení komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

Zmluva chráni práva všetkých dotknutých občanov EÚ

Komisia tiež vyzvala Spojené štáty, aby pre štít na ochranu súkromia vymenovali ombudsmana, ktorý má vybavovať sťažnosti občanov EÚ na špehovanie z USA, a obsadili zvyšné posty vo Výbore pre dohľad nad rešpektovaním súkromia a občianskych slobôd.

Dohoda bola uzatvorená vlani v júli, keď predchádzajúcu dohodu zrušil v roku 2015 najvyšší súd EÚ, pretože umožňovala americkým špiónom nadmerný prístup k dátam ľudí. Dohoda chráni základné práva všetkých osôb v EÚ, ktorých osobné údaje sú odovzdávané do USA na komerčné účely, a stanovuje, ako sa majú správať podniky, ktoré s tokmi údajov medzi EÚ a USA pracujú.

Firmy, ktoré chcú presúvať osobné údaje Európanov mimo únie, musia spĺňať prísne predpisy EÚ o ochrane dát, ktoré im zakazujú prenášať osobné údaje do krajín s nedostatočnou ochranou súkromia, pokiaľ k tomu nemajú osobitnú právnu dohodu. Súkromný štít umožňuje firmám presúvať dáta cez Atlantik bez týchto zmlúv, ktoré sú ťažkopádnejšie a drahšie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #osobné údaje #Štít EÚ-USA #ochrana dát