Tajani: Británia ponúka únii v rámci rozvodového účtu len drobné

Dvadsať miliárd eur, ktoré Británia ponúka Európskej únii v rámci finančného vyrovnania kvôli brexitu, sú len drobné. V rozhovore s BBC to povedal predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani.

18.10.2017 14:39
Antonio Tajani Foto: ,
Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani.
debata (2)

Vládu v Londýne obvinil, že v otázke „rozvodového účtu“ s EÚ nie je realistická. Faktúra za brexit by sa podľa neho mala pohybovať okolo 50 až 60 miliárd eur. Je to prvýkrát, čo vysoký predstaviteľ únie potvrdil doteraz neoficiálnu výšku čiastky za rozluku. Médiá hovorila o sume okolo 60 až 100 miliárd eur.

Brusel trvá na tom, aby Británia pred odchodom z únie uhradila svoje finančné záväzky. Londýn požiadavky považuje za prehnané a platiť zatiaľ odmieta. Podľa nedávneho vyjadrenia hovorcu britskej vlády bude chcieť premiérka Theresa Mayová so svojimi európskymi kolegami o spore okolo financií hovoriť na nadchádzajúcom úniovom summite.

„Potrebujeme získať naše peniaze späť, tak ako pred 30, 40 rokmi povedala (vtedajšia britská premiérka Margaret) Thatcherová,“ uviedol Tajani. Zdôraznil, že nie je proti Spojenému kráľovstvu. „Ale pomôžte nám, prosím, aby sme my mohli pomôcť vám,“ povedal.

Za pomalý pokrok v rokovaniach o odchode Británie z EÚ podľa neho môže rozkol v britskej vláde. „Chceme vedieť, čo chce Británia urobiť. A to je problém, pretože to nie je príliš jasné. My sme jednotní. Ale existuje jednota aj v Spojenom kráľovstve? Je tam príliš veľa rozdielnych názorov,“ dodal.

Rozkol v britskom kabinete sa naplno prejavil, keď ministerka vnútra Amber Ruddová označila v parlamente za nemysliteľné, aby Británia opustila EÚ bez dohody o podmienkach rozchodu. Minister pre brexit David Davis naproti tomu povedal, že aj to je jedna z možností a že je potrebné na ňu pamätať.

Sama Mayová k tomu v parlamente povedala, že vláda pracuje na tom, aby s úniou uzavrela čo najvýhodnejšiu dohodu. „Bolo by však od vlády nezodpovedné, keby sa nepripravovala na všetky možné scenáre. A presne to robíme,“ povedala premiérka v odpovedi na otázku týkajúcu sa prípadnej nedohody, ktorá by podľa kritikov uvrhla krajinu do ekonomickej neistoty.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Antonio Tajani #Brexit