Diskusia so študentmi: Európa sa zmení, otázka je ako

Keby to bolo na študentoch Ekonomickej univerzity v Bratislave, tak Slovensko jednoznačne mieri do jadra Európskej únie - teda k posilnenej spolupráci medzi členskými štátmi EÚ.

17.10.2017 10:17
debata (6)

Ukázala to malá anketa medzi študentmi, ktorí prišli na včerajšiu diskusiu o budúcnosti Európy v aule Ekonomickej univerzity. „Do hlasovania sa zapojilo 175 študentov a som rád, že 75 percent z nich bolo za to, aby Slovensko bolo v jadre – sú teda za lepšiu európsku integráciu a využívanie možností, ktoré ponúka,“ konštatoval vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

O tom, aká bude EÚ o niekoľko rokov, vedú diskusie väčšinou politici. „Ale bez podpory ľudí nemôžeme mať dobre fungujúcu úniu. Myslíme si, že je naozaj potrebné vysvetliť ľuďom, o čo ide pri reforme EÚ. Pretože teraz je jasné, že Európa sa zmení. Ide o to, akým spôsobom,“ dodal Chrenek.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku preto organizuje sériu verejných aj odborných podujatí pod názvom Diskutujeme o budúcnosti Európy, kde sa hovorí o konkrétnych témach. Študentov Ekonomickej univerzity a ich pedagógov zaujímala napríklad reforma eurozóny, budúcnosť automobilového priemyslu, spoločnej obrany či boj proti korupcii.

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorý sa zúčastnil na diskusii, pripomínal výhody členstva v EÚ i budúceho prehlbovania spolupráce.

„Od vstupu do EÚ slovenská ekonomika narástla o 60 percent. To je najlepší dôkaz toho, že Slovensku členstvo v EÚ prinieslo veľmi veľa výhod. Myslím si, že opatrenia, ktoré by nás posunuli k lepšiemu fungovaniu eurozóny, by nám určite boli na prospech, lebo by nám umožnili vyhnúť sa takým krízam, akými sme prešli,“ povedal Šefčovič.

Aj spoločný boj proti daňovým únikom a zneužívaniu cezhraničnej spolupráce by bol užitočný nielen pre slovenskú ekonomiku. Druhá časť diskusie bola zameraná na podporu investícií.

Ďalšia zo série diskusií sa uskutoční 24. októbra v Technickej univerzite v Košiciach. Popri debate o budúcnosti EÚ sa zameria na environmentálne a energetické témy. Mediálnym partnerom týchto podujatí je denník Pravda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #diskusia #Ekonomická univerzita v Bratislave #reforma EÚ #jadro EÚ