Španielsko chce formovať budúcnosť únie

"Je dôležité, aby sa veľké krajiny v Európskej únii neodcudzili ostatným,“ povedal pre Pravdu Salvador Llaudes z Kráľovského inštitútu Elcano v Madride. Expert na EÚ povedal, ako si Španielsko predstavuje ďalšiu integráciu EÚ.

17.10.2017 10:00
Mariano Rajoy, Španielsko Foto:
Španielsko s vládou premiéra Mariana Rajoya (na archívnej snímke) má ambíciu riešiť európske témy.
debata (26)

Aký má postoj španielska vláda k diskusii o možnostiach prehĺbenia integrácie v Európskej únii a eurozóne?

Španielsko je spomedzi veľkých štátov asi najviac prointegračné. Francúzsky prezident Emmanuel Macron predstavil viacero myšlienok na prehĺbenie spolupráce v rámci EÚ. Čakali sme aj na výsledky nemeckých volieb. Dôležité bude, ako bude vyzerať vláda v Berlíne. Nie všetko, čo navrhuje Macron, je prijateľné pre každého z koaličných partnerov kancelárky Angely Merkelovej. Ako napríklad vytvorenie postu európskeho ministra hospodárstva a financií. Alebo rozpočet pre eurozónu. Španielska vláda by mohla byť ochotná to akceptovať. Aj vytvorenie európskeho menového fondu. Ale viac v zmysle, ako o tom hovorí práve Macron, nie podľa nemeckej predstavy.

Čo tým myslíte?

Že prípadné vytvorenie európskeho menového fondu bude nadväzovať na Európsky stabilizačný mechanizmus (euroval) a svojím spôsobom bude začiatkom vytvorenie rozpočtu pre eurozónu. Španielsko sa určite chce podieľať na formovaní budúcnosti EÚ. Vieme, že nie sme Francúzsko ani Nemecko. Ale to nie je nikto. Myslím si však, že je dobré, že máme prezidenta Francúzska, ktorý sa chce viac angažovať v integrácii EÚ. Vplyv má na to aj brexit. Nie sme radi, že Británia odchádza, ale má to dosah na uvažovanie o integrácii. Prejavilo sa to aj na stretnutiach takzvanej versaillskej skupiny.

Tú tvoria Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko.

Je dôležité, aby sa tieto veľké krajiny neodcudzili ostatným. Integračný proces je záležitosť celej európskej dvadsaťsedmičky, nie iba štyroch veľkých krajín. Na druhej strane tieto štáty majú zodpovednosť. Španielsko má ambíciu riešiť európske témy. Krajina si veľa vytrpela počas ekonomickej krízy a nezamestnanosť a deficit sú stále veľmi vysoké. Ale hospodárska situácia sa výrazne zlepšila za posledné tri, štyri roky. V Európe to vidia, oceňuje to aj Nemecko. Zaujímavé je, že Španielsko nemá v parlamente žiadnu euroskeptickú stranu. Ľavicový Podemos EÚ kritizuje, ale nie je euroskeptický. Je to veľmi odlišné od situácie v mnohých iných krajinách únie. Zoberte si Alternatívu pre Nemecko či situáciu v Rakúsku.

Ako chce Španielsko ovplyvniť francúzsko-nemecký integračný motor?

Berlín aj Paríž si uvedomujú, že nežijeme v starých časoch, keď sme mali šesť, deväť či 15 členských štátov. Vtedy boli Nemecko a Francúzsko vrcholne dôležité pre budúcnosť únie. A viac-menej všetko, čo povedali, sa stalo. Dnes žijeme v zložitejších časoch. V EÚ je nás 28, onedlho, po odchode Británie, to bude 27. Je to oveľa viac ľudí a krajín. A v únii je medzi nami aj oveľa viac rozdielov. Sever verzus juh, čo sa týka ekonomických otázok. Rozdiely sú však aj medzi západom a východom a máme obavy z toho, čo sa deje v Poľsku a Maďarsku. Pre proces debaty o budúcnosti je dôležité, že sa začal na úrovni predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Je to veľmi podstatné, lebo to ukazuje, že do diskusie musia byť zapojené všetky štáty, ale aj inštitúcie ako Európska komisia a Európsky parlament. Mali sme Bratislavský summit, Rímsky summit a predseda eurokomisie Jean-Claude Juncker predložil scenáre o budúcnosti EÚ. Španielsko je v tom dobre zapojené. Premiér Mariano Rajoy chcel obnoviť jeho kredibilitu.

Čo Madrid ponúka?

Niekedy sa stanete expertom na niečo, ale ani to nechcete. Španielsko má dôvody hovoriť do ekonomických vecí v EÚ, ale vie veľa aj o migrácii. Časť nášho územie nie je ani súčasťou Európy. Môžeme sa podeliť o naše poznatky a to by mohla brať EÚ do úvahy v debate o európskej migračnej politike. A potom je tu problém terorizmu. Španielsko o ňom, nanešťastie, niečo vie. Len nedávno sme boli svedkami teroristických útokov v Katalánsku. V roku 2004 to bolo krviprelievanie v Madride. Španielsko vie ponúknuť príklady a podnety pre boj s terorizmom.

To súvisí aj s prehĺbením integrácie v EÚ v oblasti bezpečnosti a obrany. Aký má na to Španielsko názor?

Je to ďalšia oblasť, v ktorej chce krajina postúpiť s integráciou. Možno sa vo vzdialenejšej budúcnosti dokonca dostať k európskej armáde. V krátkodobej perspektíve to však nie je realistické. Španielsko vo svojej stratégii zahraničnej politiky hovorí o Spojených štátoch európskych, teda súčasťou toho môže byť aj európska armáda. Hovoril som už o versaillskej skupine, ktorá sa stretla aj vo formáte ministeriek obrany (v Španielsku, Nemecku, vo Francúzsku a v Taliansku tento rezort riadia ženy, poz. red.). Dohodli sa na potrebe integrácie v oblasti obrany. Môže to byť príklad aj pre prehĺbenie spolupráce v iných aspektoch fungovanie EÚ. Tak ako o tom hovoria aj Junckerove scenáre. Ak sa chcú niektoré krajiny pohnúť vpred v integrácii v istých oblastiach, ale iné nie, Španielsko s tým nemá problém. Samozrejme, vždy musia zostať otvorené možnosti pre všetky členské štáty, aby sa mohli pridať k posilnenej spolupráci.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #európska integrácia