EÚ: Pred ďalšími krokmi ohľadne Iránu by mali USA zvážiť dopady

Pred tým, ako prijmú ďalšie kroky v súvislosti s iránskou nukleárnou dohodou, mali by Spojené štáty zvážiť ich dôsledky nielen pre vlastnú bezpečnosť, ale aj pre bezpečnosť svojich partnerov i regiónu. V spoločnom vyhlásení to uviedli ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie, ktorí jasne vyzvali Washington, aby od dohody neustúpili.

16.10.2017 14:47
trump, irán, Foto:
Iránsky prezident Hasan Rúhání a Donald Trump, prezident USA.
debata (1)

Piatkové rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa prestať oznamovať Kongresu, či Irán dohodu rešpektuje, chápe Európska únia „v kontexte vnútorných procesov v USA“, stojí vo vyhlásení.

Americký Kongres má teraz 60 dní na to, aby znovu zaviedol sankcie, ktoré jadrová zmluva pozastavuje. Môže ale tiež napríklad rozhodnúť o zmene zákona, ktorý americký podiel na sankciách upravuje. Podľa Trumpa je zmluva jednostranná a jednou z najhorších, na aké sa USA podieľali.

Spoločné vyhlásenie šéfov diplomacií krajín únie zdôrazňuje, že dohoda je výsledkom dvanásťročného diplomatického úsilia, predstavuje kľúčový prvok medzinárodnej architektúry nešírenia jadrových zbraní a je zásadná pre bezpečnosť oblasti.

„Jej úspešné uplatňovanie naďalej zaisťuje, že iránsky jadrový program zostáva výhradne mierový,“ stojí v dokumente, s ktorým novinára zoznámila šéfka úniovej diplomacie Federica Mogheriniová. Na začiatku novembra chce o situácii rokovať vo Washingtone. „Rozumieme (domácej americkej) politike okolo toho celého, ale nie je na nás vstupovať do tejto dynamiky. Pre nás je zásadné, aby sa zohľadnili európske bezpečnostné záujmy,“ vysvetlila.

Dohoda posilňuje spoluprácu

Pre EÚ je dohoda nielen otázkou bezpečnosti, ale tiež umožňuje existenciu otvorených komunikačných kanálov s Teheránom. Únia totiž pripomenula, že zrušenie sankčných opatrení súvisiacich s nukleárnou problematikou malo pozitívny vplyv na obchod a hospodárske vzťahy s Iránom. „Posilňuje to spoluprácu a umožňuje pokračujúci dialóg,“ upozornila únia.

Európska únia má podľa vyhlásenia obavy súvisiace s balistickými zbraňami a zvyšujúcim sa napätím v regióne, je však potrebné ich riešiť mimo nukleárnej dohody. „Pre nás sú to jednoznačne oddelené veci,“ vyhlásila šéfka úniovej diplomacie s tým, že rokovania o týchto témach budú bez existencie nukleárnej dohody zložitejšie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán