Prezidenti krajín V4 podporili integráciu západného Balkánu do EÚ

Prezidenti stredoeurópskych krajín z takzvanej višegrádskej štvorky (V4) na rokovaní v maďarskom Szekszárde podporili integráciu krajín západného Balkánu do Európskej únie a vyslovili sa pre urýchlenie tohto procesu.

14.10.2017 13:30 , aktualizované: 14:02
summit V4 v Maďarsku Foto: ,
Zľava doprava: poľský prezident Andrzej Duda, český prezident Miloš Zeman, maďarský prezident János Áder a slovenský prezident Andrej Kiska počas summitu V4 v maďarskom Szekszarde.
debata (5)

Podľa prezidenta Andreja Kisku sa krajinám západného Balkánu ekonomicky príliš nedarí a medzi štátmi regiónu pretrvávajú historické krivdy. „Čo ale všetkých tých ľudí spája, je túžba byť v Európskej únii,“ povedal Kiska. Dodal, že týmto krajinám treba dať ohľadom európskej integrácie nádej, čo im dá pomôcť v riešení problémov.

Podľa českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý sa dvojdňovej schôdzky s kolegami zo Slovenska, Maďarska a Poľska zúčastnil, sa hlavy štátov tiež zhodli, že hlavne v Bosne je riziko šírenia radikálneho islamu. Prezidenti na summite hovorili aj o ekológii či digitalizáciu a s tým spojenými problémami.

„Všetci štyria prezidenti sa jasne zhodli na tom, že najmä v Bosne dochádza k riziku ďalšieho šírenia radikálneho islamu. Som rád, že najmä moji kolegovia upozornili na to, že toto šírenie je zo značnej miery financované zdrojmi zo Saudskej Arábie,“ povedal Zeman. Dodal, že tieto peniaze neslúžia k obohateniu Bosny či susedných krajín, ale skôr na investície do mešít a minaretov, čo môže vzbudiť ohnisko náboženskej neznášanlivosti.

Zeman uviedol, že úplne súhlasí s myšlienkou usilovať o integráciu krajín západného Balkánu do EÚ, hoci v otázke západného Balkánu za otáznik označil Kosovo, ktoré niekoľko členských krajín EÚ neuznalo.

Kiska upozornil na extrémizmus šírený na sociálnych sieťach

Vrcholní predstavitelia krajín V4 počas summitu hovorili aj o digitalizáciou a so súvisiacimi rizikami. "Česká republika je priemyselne najrozvinutejších krajín Európy, tak som si vybral aspekt robotizácie. Robotizácia môže viesť k výrazným úsporám pracovných síl a je otázka, čo s tým robiť. (…) Stále máme väčší záujem na tom, aby rástla naša životná úroveň než na tom, aby sme mali viac voľného času, "povedal Zeman. Dodal, že robotizácia nebude vytvárať nové sociálne konflikty, ak vlády v rozumnej miere sa budú usilovať o skrátenie pracovného času.

Prezident Kiska v súvislosti s digitalizáciou upozornil, že prostredníctvom sociálnych sietí sa úspešne a agresívne šíria extrémistické názory. Hostiteľ summitu, maďarský prezident János Áder zase uviedol, že sociálne médiá poskytujú možnosti na to, aby ich zneužívali teroristi.

Témou rokovania prezidentov bola tiež otázka takzvaného konceptu cirkulárna ekonomiky, teda systému odpadového hospodárstva, v ktorom sa maximum použitých materiálov vracia do výrobného procesu a minimum ich končí na skládkach.

„Existuje trvalý spor medzi ľuďmi, ktorí sa zastávajú spaľovnia ako efektívneho spôsobu využívania odpadu na energetické účely. Existuje aj odpor voči pre spaľovniam. Naša diskusia preukázala, že by sme mohli byť nie fanatickými, ale realistickými zástancami spaľovní,“ povedal Zeman. Jeho maďarský kolega Áder upozornil na nadmerné využívanie prírodných zdrojov a nutnosť zaoberať sa nielen riešením ekologických problémov, ale aj uspokojením požiadaviek priemyslu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Miloš Zeman #V4 #Andrej Kiska #západný Balkán