Na summite aj o vysielaní pracovníkov

Popri jednotnej kvalite potravín sa mala na piatkovom bratislavskom summite preberať aj ďalšia významná téma. Premiéri krajín V4 mali so šéfom Európskej rady Donaldom Tuskom debatovať o problémoch súvisiacich s vysielaním pracovníkov z jedného do iného členského štátu EÚ.

13.10.2017 18:53
summit, fico, szydlova, sobotka, orban, jourova Foto: ,
Jednou z tém summitu v Bratislave bolo aj vysielanie pracovníkov.
debata (2)

Európska smernica, ktorá stanovuje podmienky pre vysielanie, hovorí o tom, že zamestnanci majú byť svojím zamestnávateľom v domovskej krajine platení mzdou nie iba minimálnou, ale bežnou pre daný sektor v tej krajine únie, kam boli vyslaní. Najmä Francúzsko, ale aj ďalšie štáty sa v tejto súvislosti sťažujú, že stredo- a východoeurópske úniové krajiny smernicu nedodržiavajú, svojim ľuďom platia menej, a tí preto ako lacná pracovná sila zaberajú miesta domácim zamestnancom. Novší členovia EÚ zase argumentujú, že nižšia mzdová úroveň je pri cezhraničnom poskytovaní služieb ich hlavnou konkurenčnou výhodou.

„Téma je stále otvorená, na budúci týždeň budú rokovania pokračovať v Luxemburgu,“ povedal v piatok Pravde hovorca sociálneho rezortu Michal Stuška.

Smernici, do ktorej sa sprísnená požiadavka na finančné odmeňovanie dostala v roku 2016, národné parlamenty z 11, prevažne novších členských krajín vrátane Slovenska, vystavili „žltú kartu“. „O revízii sa bavíme asi dva roky, ale nevieme sa dohodnúť,“ zhodnotil prebiehajúce rokovania slovenský europoslanec a člen výboru pre zamestnanosť a sociálne veci Eduard Kukan. Pripomenul, že na stole je nová podoba revízie. Štáty, ktoré dosiaľ smernicu odmietali, po novom pripúšťajú istú ústretovosť. „Rysuje sa tu kompromis, ktorý by so škrípajúcimi zubami mohli prijať,“ uvažuje Kukan.

Smernicu chcú modifikovať desiatkami pozmeňujúcich návrhov

Europoslanci z krajín, ktoré so smernicou nesúhlasia, podávajú k nej desiatky pozmeňovacích návrhov. Súčasťou pravidiel by podľa nich napríklad mal byť obmedzený čas vyslania. Kompromisný návrh počíta s maximálnym neprerušeným obdobím šiestich mesiacov, Kukan navrhol predĺžiť tento čas na dva roky. Ďalší z návrhov zase žiada vytvoriť v každom členskom štáte „jednotný informačný bod“, napríklad webovú stránku, ktorá by poskytovala informácie o všetkých zložkách odmeňovania a podmienkach vysielania v tom-ktorom štáte. Napríklad slovenskí pracovníci majú pri vyslaní do zahraničia nárok na „diéty“, ktoré v západných krajinách nepoznajú.

Takisto by podľa europoslanca bolo vhodné nevzťahovať smernicu na činnosti, kde vyslanie trvá menej ako osem dní. Týka sa to najmä umelcov, profesorov, výskumníkov a vysoko kvalifikovaných technikov. Problematická je tiež doprava, v ktorej je cezhraničná mobilita vysoká. Sťažnosti Francúzov sa často týkajú práve platových podmienok kamionistov prichádzajúcich z členských krajín strednej a východnej Európy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #V4 #summit #vysielanie pracovníkov #Spotrebiteľský summit v Bratislave