Juncker: Rokovania o brexite sa zdržia, Briti musia zaplatiť

Vyjednávanie o odchode Británie z Európskej únie potrvá dlhšie, než sa očakávalo. Povedal to v piatok predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Podľa neho zatiaľ nie je možné začať s Londýnom druhú časť rokovaní o budúcich obchodných vzťahoch. Na vine je predovšetkým neschopnosť nájsť kompromis v otázke finančných záväzkov, povedal Juncker.

13.10.2017 15:28
Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
debata (7)

„Proces (rokovania o odchode Británie z EÚ) potrvá dlhšie, než sme si pôvodne mysleli,“ povedal Juncker na univerzite v Luxemburgu. „V súčasnosti nemôžeme nájsť žiadny naozajstný kompromis v otázke zostávajúcich finančných záväzkov Spojeného kráľovstva,“ dodal.

Na summite Európskej únie, ktorý sa uskutoční na budúci týždeň v Bruseli, tak podľa Junckera ešte nebude možné rozhodnúť o otvorení druhej časti rokovaní o budúcich obchodných vzťahoch.

„Keď sedíte v krčme a objednáte si 28 pív a jeden kolega potom odíde a nezaplatí – to jednoducho nejde. Musí zaplatiť, oni musia zaplatiť,“ povedal predseda Európskej komisie. Zdôraznil ale, že sa nechce Britom mstiť za ich rozhodnutie opustiť európsku dvadsaťosmičku.

Británia zatiaľ platiť odmieta

Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier už vo štvrtok po piatom kole rokovaní uviedol, že zatiaľ nebol dosiahnutý dostatočný pokrok na to, aby sa mohlo s Britániou rokovať o budúcich vzťahoch. Aj Barnier za dôvod „blokády“ označil finančné otázky.

EÚ trvá na tom, aby Británia pred odchodom z únia uhradila svoje finančné záväzky. Hovorí sa o sume 60 až 100 miliárd eur. Londýn požiadavky považuje za prehnané a platiť zatiaľ odmieta. Podľa piatkového vyjadrenia hovorcu britskej vlády bude chcieť premiérka Theresa Mayová so svojimi európskymi kolegami o spore okolo financií hovoriť na nadchádzajúcom únijovom summite.

Na dosiahnutie pokroku v rokovaniach o brexite v piatok vyzvala ústami svojho hovorcu aj nemecká vláda. „Čas beží,“ povedal hovorca Steffen Seibert. Podľa neho závisí iba na Británii, či sa rokovania posunú do ďalšej fázy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Jean-Claude Juncker #Brexit