Maďarsko chce, aby EÚ prehodnotila vzťahy s Ukrajinou

Maďarsko vyzve Európsku úniu na prehodnotenie vzťahov s Ukrajinou pre školský zákon, ktorý na stredných školách ruší výučbu predmetov v jazykoch národnostných menšín, vrátane maďarčiny. Oznámil to maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó.

10.10.2017 15:03
debata (24)

Ukrajinský parlament schválil 5. septembra novelu školského zákona, ktorý ukladá pedagógom stredných škôl, aby pri výučbe používali výhradne ukrajinčinu. Toto opatrenie zdôvodnili snahou lepšie integrovať menšiny do spoločnosti a pomôcť im získavať zamestnanie vo verejnom sektore.

Táto nová právna úprava vyvolala protesty v susedných štátoch, najmä v Rusku, ale aj v Maďarsku, Rumunsku, Moldavsku a Poľsku. Rusko v reakcii uviedlo, že cieľom právneho predpisu je poškodiť záujmy miliónov rusky hovoriacich obyvateľov Ukrajiny.

Szijjártó vydal v pondelok večer vyhlásenie, v ktorom oznámil, že tento problém prednesie budúci týždeň na stretnutí šéfov diplomacie členských štátov Európskej únie. „Tento školský zákon porušuje dohodu o pridružení uzatvorenú medzi EÚ a Ukrajinou. Preto budúci pondelok na stretnutí ministrov zahraničia v Luxemburgu navrhnem revíziu tejto asociačnej dohody,“ povedal minister. Maďarsko podľa neho očakáva, že sa únia proti kontroverznému zákonu postaví.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko má v stredu v Štrasburgu prehovoriť na zasadnutí Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, ktoré by sa podľa programu rokovania malo zaoberať aj ukrajinským školským zákonom.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Ukrajina