Európsky parlament schválil zriadenie európskeho žalobcu

Európsky parlament vo štvrtok vyslovil súhlas so zriadením úradu európskeho prokurátora, ktorý bude vyšetrovať trestné činy poškodzujúce finančné záujmy Európskej únie a v budúcnosti aj cezhraničnú teroristickú činnosť.

05.10.2017 13:30
debata (5)

Vznik úradu je výsledkom takzvanej posilnenej spolupráce dvadsiatky únijových krajín, pričom ďalšie krajiny európskeho bloku sa môžu kedykoľvek neskôr pripojiť.

V súčasnosti podvody súvisiace s financiami Únie vyšetrujú a stíhajú iba orgány jednotlivých členských krajín, ich právomoc je preto obmedzená hranicami daného štátu.

Európsky parlament v tlačovej správe uvádza, že finančné podvody prišli európskych daňovníkov v celoúnijovom súčte z roku 2015 na 637,6 milióna eur. Nezávislý úrad európskeho žalobcu by tomu mal v budúcnosti zabrániť.

Štáty EÚ o vzniku úradu, s ktorým sa pôvodne počítalo od roku 2009, rokovali štyri roky. Keď tento rok v apríli únijové krajiny potvrdili, že sa v plnom počte 28 nedokázali zhodnúť, rozhodlo sa 20 z nich pre zriadenie úradu v režime takzvanej posilnenej spolupráce, ktorý umožňujú únijové zmluvy. Ide o Belgicko, Bulharsko, Česko, Chorvátsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Taliansko, Cyprus, Litvu, Lotyšsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Grécko, Slovensko, Slovinsko a Španielsko. Dánsko, Írsko a Británia majú v tejto oblasti dohodnutú výnimku, ostatných päť štátov EÚ sa môže k posilnenej spolupráci pripojiť, ak o to budú mať záujem.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #cezhraničný terorizmus #európsky prokurátor