Európsky parlament odsúdil detské sobáše, problém sa týka aj EÚ

Európsky parlament v stredu prijal uznesenie, v ktorom odsudzuje detské sobáše ako porušovanie práv dieťaťa a ako jednu z foriem násilia na ženách a dievčatách.

04.10.2017 18:35
debata (2)

Uznesenie okrem iného uvádza, že tento problém sa v súvislosti s masovým príchodom migrantov do Európy týka aj Európskej únie, kde ale chýbajú presné štatistiky o závažnosti situácie. Počas utorkovej debaty europoslancov zaznelo okrem iného tvrdenie, že v období 2011 až 2020 bolo podľa celosvetového odhadu okolo 140 miliónov detských sobášov.

"Je to problém, ktorý by sme v 21. storočí vôbec riešiť nemali. Bohužiaľ je ale aj dnes v rozvojových krajinách každá deviata nevesta mladšie ako 15 rokov. Komplikácie v tehotenstve či pri pôrode sú tiež v najchudobnejších krajinách hlavnými príčinami úmrtí dievčat vo veku 15 až 19 rokov, "uviedla česká europoslankyňa Dita Charanzová.

Kauza detských sobášov sa ale týka aj Európskej únie, lebo na kontinent prichádzajú migranti, ktorí uzavreli manželstvo v detskom veku. Takéto manželstvá sa navyše uzatvárajú aj v mimoeurópskych utečeneckých táboroch, kde sa týmto postupom rodiny detských neviest podľa BBC mnohokrát snažia svoje dcéry ochrániť pred chudobou či sexuálnym obťažovaním. Európske úrady potom po príchode takýchto manželov často o ich manželstva nevie.

„O mnohých prípadoch ani nemusíme vedieť, uniknú našej pozornosti. To je úloha pre sociálnych pracovníkov i učiteľov, ktorí s potenciálnymi obeťami prichádza do kontaktu,“ oznámila Charanzová.

Eurokomisárka pre spravodlivosť a rovnosť mužov a žien Věra Jourová pri utorňajšej debate poslancom povedala, že problematika detských sobášov je veľmi rozsiahla, takže ju nie je možné vyriešiť na základe jednej iniciatívy. V tejto súvislosti sa zmienila o význame takzvaného Istanbulského dohovoru, ktorý sa potieraním násilia na ženách vrátane ich nútených sobášov venuje. Túto medzinárodnú dohodu podpísali všetky štáty únie a aj Nórsko, Turecko či Švajčiarsko s Ukrajinou. Ratifikácia v jednotlivých krajinách ešte neskončila, Slovensko by ju mohlo ukončiť v budúcom roku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #migrácia #detské sobáše