Brusel navrhol reformu DPH, má sťažiť daňové úniky

Európska komisia ponúkla členským krajinám reformu dane z pridanej hodnoty (DPH). Nový systém, ktorý by mal byť funkčný od roku 2022, by mal sťažiť daňové úniky pri obchodovaní cez hranicu medzi členskými krajinami. Tie teraz v EÚ ročne dosahujú až 50 miliárd eur. Podľa eurokomisára pre dane a clá Pierra Moscoviciho ​​by sa v novom systéme mali znížiť až o osemdesiat percent.

04.10.2017 14:05
Pierre Moscovici Foto:
Eurokomisár pre dane a clá Pierre Moscovici predstavil návrh reformy DPH.
debata (3)

Základom návrhu komisie je koniec rozlišovania medzi domácim a cezhraničným obchodovaním v EÚ. „Jeden jednotný trh, jedny jednotné pravidlá pre DPH. Treba prestať na predaje vnútri spoločenstva pozerať ako na import a export,“ upozornil Moscovici. Súčasný systém DPH, ktorým sa pri cezhraničnom obchodovaní krajiny riadia, je starý 25 rokov a mal byť len dočasným riešením. „Je potrebné tento anachronizmus odstrániť,“ myslí si komisár.

Komisia preto navrhuje, aby bola DPH vždy platená podľa daňových sadzieb cieľovej krajiny. Daňové priznanie by však firmy vyplňovali vo svojom štáte on-line, vo svojom vlastnom jazyku a podľa rovnakých pravidiel ako sú pravidlá domáce. Štáty by si potom daň preposlali. Podľa komisie to bude pre firmy znamenať jednoduchšie pravidlá a administratívne úspory.

Pri potláčaní takzvaných karuselových obchodov s DPH tak komisia nemieni ísť cestou prenesenej daňovej povinnosti, takzvanej reverse charge, ktorú presadzuje bývalý český vicepremiér a exminister financií Andrej Babiš.

Takýto postup by totiž podľa komisára znamenal pre firmy výrazný nárast papierovania. „Štúdie ukázali, že by administratíva narástla asi o 40 percent,“ podotkol komisár s tým, že využitie reverse charge by znamenalo len presunutie schém daňových únikov do susedných členských krajín. „K nášmu návrhu nie je alternatíva. Ostatné systémy nefungujú,“ vyhlásil Moscovici.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #reforma #cezhraničné obchodovanie