Na summite EÚ čakala Mayovú studená sprcha

Nebude to také ľahké - len "zázraky" pomôžu Británii, aby sa vyjednávanie o brexite už čoskoro posunulo do ďalšej fázy.

29.09.2017 20:40
macron, eu, summit Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (druhý zprava) a litovská prezidentka Dalia Grybauskaitéová (vpravo) počas neformálnej večere šéfov štátov a vlád krajín Európskej únie v Talline.
debata (25)

Tieto slová šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera na okraj neformálneho summitu EÚ v estónskom Tallinne boli studenou sprchou pre britskú premiérku Theresu Mayovú. Tá dúfala, že počas večere s lídrami EÚ získa podporu na to, aby sa čo najskôr začalo vyjednávať o budúcich vzťahoch Británie s EÚ po brexite.

O tom, či sa vyjednávania posunú do druhej fázy, rozhodnú šéfovia 27 štátov už o mesiac. Podmienkou na ich súhlas je však predbežná dohoda o rozvodovej zmluve, ktorá sa týka napríklad aj budúceho finančného vyrovnania a práv občanov EÚ v Británii po brexite. „Do konca októbra nebudeme mať dostatočný pokrok, pokiaľ sa nestanú zázraky,“ povedal Juncker. Podobne o tom, že by bolo treba „malý zázrak“, hovoril aj holandský premiér Mark Rutte. Samotná Mayová sa vyhla odpovedi na otázku, či sa v októbri rozhodne o posune rokovaní do novej fázy.

Do konca októbra nebudeme mať dostatočný pokrok, pokiaľ sa nestanú zázraky.
Jean–Claude Juncker

Lídrí EÚ sa na summite zaoberali predovšetkým digitalizáciou, ale aj tým, ako reagovať na hrozby kybernetických útokov. Estónske predsedníctvo v Rade EÚ si túto tému nevybralo náhodou. Táto pobaltská krajina patrí k lídrom v oblasti zavádzania digitálnych technológií do verejnej správy a bola prvým štátom EÚ, ktorý umožnil svojim občanom voliť cez internet.

Jednou z hlavných tém, o ktorej lídri diskutovali, bola otázka zdanenia medzinárodných internetových spoločností. Francúzsky prezident Emmanuel Macron tento týždeň vyzval, aby bol zisk týchto firiem zdanený tam, kde sa vyprodukoval, namiesto toho, aby putoval do ich centrál v krajinách s nízkymi daňami. Írsku, kde aj pre nízke dane sídlia viaceré americké internetové spoločnosti, takýto návrh nevyhovuje. Írsky premiér Leo Varadkar sa ešte pred začiatkom summitu vyslovil proti zaťažovaniu digitálnej sféry vyššími daňami a byrokratickými obmedzeniami. „Musíme podporovať inovácie. Vyššie zdanenie a viac regulácií riešenie neprinesie,“ povedal. Definitívne rozhodnutie v tejto oblasti sa však na summite nečakalo.

Téma kybernetickej bezpečnosti je dôležitá aj pre Britániu, ktorá o rok a pol prestane byť členom EÚ. Premiérka Mayová na summite potvrdila záujem Londýna aj po brexite spolupracovať s EÚ v boji proti kybernetickým hrozbám, ktoré ohrozujú štáty aj firmy, vrátane bankového sektoru. „Spojené kráľovstvo bude pripravené spolupracovať na vývoji spoločnej kybernetickej bezpečnosti,“ vyhlásila.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #summit EÚ