EÚ v Tallinne hľadá cestu, ako sa stať svetovým digitálnym lídrom

Lídri EÚ sa tiež budú zaoberať hrozbami, ktorým ľudia, firmy i štáty v kyberpriestore čelia.

29.09.2017 13:14
fico, ratas Foto: ,
Slovensko na digitálnom summite Európskej únie v estónskom Tallinne zastupuje premiér Robert Fico (vľavo). Na fotografii spolu s jeho estónskym náprotivkom Jurim Ratasom.
debata (1)

V Tallinne začal dopoludnia digitálny summit Európskej únie. Lídri európskych krajín chcú v Estónsku hľadať spôsob, ako urobiť z únie svetového lídra v digitálnej oblasti.

„Dnešok bude venovaný predovšetkým tomu, aby sme diskutovali o tom, čo môžeme urobiť spoločne na úrovni EÚ tak, aby Európa nezostala bokom a aby sa stala lídrom v oblasti digitalizácie,“ povedal novinárom pred začatím summitu český premiér Bohuslav Sobotka.

Varadkar je proti zaťažovaniu digitálnej sféry vyššími daňami

EÚ podľa neho potrebuje vytvoriť spoločný digitálny trh s voľným pohybom dát, ktoré nie sú osobnými údajmi. „Ak máme čeliť Spojeným štátom, Číne a ďalším rýchlo sa rozvíjajúcim oblastiam, tak je dôležité, aby Európa pokročila v oblasti digitálnych pravidiel,“ povedal.

Aj podľa šéfa írskej vlády Lea Varadkara je cieľom summitu urobiť z EÚ svetového digitálneho lídra. Premiér krajiny, v ktorej má vďaka nízkym firemným daniam európske sídlo rad amerických internetových spoločností, sa ale vyslovil proti zaťažovaniu digitálnej sféry vyššími daňami a byrokratickými obmedzeniami. „Musíme podporovať inovácie. Vyššie zdanenie a viac regulácie riešenie neprinesie,“ povedal pri príchode na summit.

Kybernetické hrozby ako téza Mayovej

Britská premiérka Theresa Mayová sa pred začatím summitu vyslovila za spoluprácu v boji proti kybernetickým hrozbám, ktoré podľa nej ohrozujú štáty i firmy, okrem iného v bankovom sektore.

„Spojené kráľovstvo bude pripravené spolupracovať s európskymi partnermi na vývoji spoločnej kybernetickej bezpečnosti,“ povedala Mayová, ktorej krajina v súčasnosti rokuje s EÚ o svojom vystúpení z bloku.

Estónsko ako príklad pre EÚ

Sobotka podotkol, že konanie summitu v Estónsku je príhodné, pretože táto krajina patrí medzi najpokročilejšie v Európe pri zavádzaní digitálnych technológií.

Pripomenul, že estónske úrady komunikujú s firmami aj občanmi elektronicky a Estónci môžu voliť cez internet. Elektronizácia verejnej správy v Estónsku podľa neho môže byť vzorom pre Česko.

Summit by sa mal zaoberať časovým rámcom digitalizácie až do roku 2025. Prezidenti a premiéri členských krajín majú hovoriť o základných aspektoch budovania európskej digitálnej budúcnosti – od dôvery občanov vlastných krajín, cez zabezpečenie počítačovej a dátovej bezpečnosti, rozvoj elektronickej štátnej správy, až po podporu súvisiaceho priemyslu a ekonomiky, ale aj vedomie a znalosti spoločnosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #summit #digitálna éra #kybernetická bezpečnosť #Tallinn