Tusk bude ďalej debatovať o integrácii EÚ, potom príde s návrhmi

Niekoľko hodín rokovali v noci na piatok premiéri a prezidenti krajín Európskej únie v Tallinne o budúcnosti európskeho integračného projektu.

29.09.2017 07:54
debata (1)

Podľa dobre informovaného zdroja z EÚ bude predseda summitov Donald Tusk, ktorý štvrtkovú neformálnu večeru zvolal, pokračovať v konzultáciách ešte v ďalších dvoch týždňoch a potom navrhne, ako v tejto veci ďalej.

Ďalším záverom, ktorý zo štvrtkovej večernej a nočnej diskusie prezidentov a šéfov vlád pre Tuska vyplynul, je trvajúce „silné a zdieľané odhodlanie udržať jednotu“. Debata bola podľa informovaného diplomata vedená v „konštruktívnej a pozitívnej atmosfére“ a účastníci večere do hĺbky preberali, ako by mala Európska rada pracovať pri nastavovaní „politického smeru a priorít EÚ“.

Britská premiérka Theresa Mayová v rozhovore s... Foto: Reuters, Virginia Mayo
szydlo, mayova Britská premiérka Theresa Mayová v rozhovore s poľskou kolegyňou Beatou Szydlovou počas summitu v Tallinne.

Nabudúce už bez Mayovej

Budúci úniový summit je naplánovaný na 19. a 20. októbra. Na jeho okraji sa zrejme zíde 27 premiérov a prezidentov, aby bez britskej kolegyne Theresy Mayovej rokovali o vývoji rozhovorov o brexite. Prehlbovanie integrácie pritom s britským odchodom z európskeho bloku súvisí.

Potom, čo sa vlani Británia rozhodla úniu opustiť, dáva totiž ostatných 27 členských krajín opakovane najavo svoju jednotu. Urobili to na svojom stretnutí v Bratislave pred rokom a výrazom trvajúcej jednoty bola tiež jarná Rímska deklarácia.

Práve na konkrétne veci plynúce zo záverov bratislavských diskusií a následných rokovaní v Ríme by sa podľa Tuska mala únia zamerať. „Zároveň musí byť otvorená novým myšlienkam,“ uviedol zdroj oboznámený s večernými a nočnými diskusiami.

Macron mieri ďalej

Niektorí únioví politici v posledných týždňoch a dňoch tiež prišli s konkrétnymi návrhmi, ako prehĺbiť a integrovať EÚ, ale predovšetkým hospodársku a menovú úniu. Napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macrona v utorok v obsiahlom prejave na Sorbonne predložil svoju víziu budúcej podoby európskej integrácie.

Niektoré jeho návrhy, napríklad na spoločný rozpočet eurozóny alebo na daňovú harmonizáciu pritom mieria ďalej, než sa doteraz uvažovalo.

Treba sa vyhnúť „preludom na púšti“

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pritom vo štvrtok z Macronových návrhov ocenila najmä vytvorenie spoločnej európskej obrannej a migračnej politiky s cieľom jednotného európskeho azylového konania. Kancelárka však podotkla, že je potrebné ešte vyriešiť podrobnosti.

Ďalším vstupom do štvrtkovej debaty bol prejav predsedu Európskej kommise Jeana-Claudea Junckera z polovice septembra pred europarlamentom. Niekdajší luxemburský premiér v ňom načrtol svoju predstavu ďalších krokov. Komisia tiež už na jar prišla s takzvanou bielou knihou o budúcnosti Európy, ktorá obsahuje päť možných scenárov vývoja.

Litovská prezidenta Dalia Grybauskaitéová tesne pred začiatkom schôdzky na twitteri napísala, že stretnutie „rysuje európske horizonty“. Je však podľa nej potrebné vyhnúť sa „preludom na púšti“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #summit #Tallinn